Amaç: Bu çalışma farklı N kaynaklarının brokkolide agro-morfolojik özellikler üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak kurulmuş ve her parselde 18 bitki bulundurulmuştur. Bu çalışmada bitkisel materyal olarak Monet, Karadede ve İtalyan brokkoli çeşitlerinin tohumları ile azot kaynağı olarak amonyum sülfat (%21 N) ve kalsiyum nitrat (%15 N) gübreleri kullanılmıştır. Çalışmada bitki boyu (cm), gövde çapı (mm), yaprak sayısı (adet), ana taç ağırlığı (g), ana ve ikincil taç uzunluğu (cm), ana ve ikincil taç çapı (mm), ilk hasat süresi (gün), yaprak eni-uzunluğu (cm), yaprak sap uzunluğu (cm) ile yaprak taze ve kuru ağırlığı (g) özellikleri incelenmiştir.
Araştırma Bulguları: Çalışmada bitki boyunun 20.9 cm ile en yüksek İtalyan çeşidinde olduğu belirlenmiştir. Bitki gövde çapı 21.7 mm ile İtalyan çeşidinde ayrıca 21.5 mm ile NH4 kaynaklı azotlu gübre uygulamasında önemli bulunmuştur. Ortalama ana taç ağırlığı 42.5 g ile en yüksek amonyum uygulanan azotlu gübrelemede, çeşit olarak ise 40.4 g ile İtalyan çeşidinde değerlerin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çeşit x N interaksiyonun da amonyum kaynaklı azot uygulanan İtalyan çeşidinin 46.4 g ile en yüksek değeri verdiği belirlenmiştir. Benzer şekilde incelenen özelliklerden ortalama ana taç uzunluğu da amonyum kaynaklı azot uygulamasında 98.8 mm ve İtalyan çeşidinde 101.1 mm ile en yüksek değeri vermiştir. En yüksek ortalama ana taç çapı değerleri (76.5 mm) İtalyan çeşidinden elde edilmiştir. NH4 kaynaklı azot uygulanan parsellerden NO3 kaynaklı N uygulanan parsellere göre daha yüksek taç çapı değerler elde edilmiştir (sırasıyla 73.9 ve 66.9 mm).
Sonuç: Çalışma sonucunda Ordu ili kapsamında brokkoli yetiştiriciliğinde azot kaynağı olarak amonyum sülfat gübresinin tercih edilmesinin uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Brassica oleracea var. italica amonyum sülfat kalsiyum nitrat agronomik özellikler gübreleme
Objective: This study was conducted to determine the effect of different N sources on agro-morphological traits of broccoli.
Materials and Methods: The experiment was established according to the completely randomized plot design with 3 replications and 18 plants were included in each plot. In this study, seeds of Monet, Karadede and Italian broccoli varieties were used as plant material and ammonium sulphate (21% N) and calcium nitrate (15% N) fertilizers were used as nitrogen sources. Plant height (cm), stem diameter (mm), number of leaves (n), main crown weight (g), main and secondary crown length (cm), main and secondary crown diameter (mm), first harvesting time (days), leaf width-length (cm), petiole length (cm), leaf fresh and dry weight (g) were investigated.
Results: In the study, plant height was determined to be the highest in Italian variety with 20.9 cm. Plant stem diameter was found to be 21.7 mm in Italian variety and further 21.5 mm in NH4 based nitrogen fertilizer application. The average main crown weight was 42.5 g with the highest value in the nitrogen fertilization with ammonium and 40.4 g in the Italian variety. Similarly, the average main crown length, one of the traits analysed, gave the highest value with 98.8 mm in ammonium source nitrogen application and 101.1 mm in Italian variety. The highest average main crown diameter values (76.5 mm) were obtained from Italian variety. Higher crown diameter values were obtained from the plots treated with NH4-source nitrogen than the plots treated with NO3-source N (73.9 and 66.9 mm, respectively).
Conclusion: As a result of the study, it was concluded that ammonium sulphate fertilizer should be preferred as a nitrogen source in broccoli cultivation in Ordu province of the Black Sea region.
Brassica oleracea var. italica ammonium sulphate calcium nitrate agronomic traits fertilization
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Vegetable Growing and Treatment |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 5, 2024 |
Submission Date | December 22, 2023 |
Acceptance Date | May 8, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 1 |