Amaç: Tuz stresi, tarımsal üretimin önemli bir sınırlayıcı faktörü olup, bitkisel üretimin verim ve kalitesini olumsuz etkilemektedir. Tuz stresinin olumsuz etkileri ile mücadele etmek amacıyla, alternatif yöntemlerin araştırılması ve geliştirilmesi, sürdürülebilir bitkisel üretim stratejilerinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Fizyoloji Laboratuvarında yürütülen bu çalışmada, tuz stresine orta derecede tolerans gösteren yazlık kabak (Cucurbita pepo L. cv. Sakız) bitkilerinin tuz stresine toleransını artırma amacıyla alternatif yöntemlerin etkinliği değerlendirilmiştir.
Materyal ve Yöntem: Araştırma, ±23°C sıcaklık ve %60-70 nem koşullarında, 16 saat aydınlık ve 8 saat karanlık döngüsü altında kontrollü iklim odasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma iki temel aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, farklı tuz konsantrasyonlarının (100, 125 ve 150 mM NaCl) bitki üzerindeki etkileri değerlendirilmiş, 100 mM NaCl konsantrasyonunun bitkiler üzerinde orta derecede bir etki oluşturduğu belirlenmiştir. İkinci aşamada, seçilen 100 mM NaCl konsantrasyonuna ek olarak, yararlı bakteriler (Arthrobacter, Azospirillum lipoferum, Bacillus subtilis) ve deniz yosunu özütü içeren çeşitli yöntemlerin bitki gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Uygulamalar hem içirme hem de kök daldırma yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Hidroponik ortamda gerçekleştirilen çalışmada, bitkilerin vejetatif gelişimine ait parametreler (yaprak sayısı (adet), yaprak ağırlığı (g), kök ağırlığı (g), gövde ağırlığı (g), toplam bitki ağırlığı (g), kök uzunluğu (cm), gövde uzunluğu (cm), gövde çapı (mm) ve boğum arası uzunluk (mm)) incelenmiştir.
Bulgular: Elde edilen bulgular, tuz stresi koşulları altında yetiştirilen bitkilerde yararlı bakterilerin (Arthrobacter, Azospirillum lipoferum ve Bacillus subtilis) ve deniz yosunu özünün kullanılmasının, tuz stresinin olumsuz etkilerini kısmen hafiflettiğini göstermiştir.
Sonuç: Yapılan çalışma tuz stresinin olumsuz etkilerinin üstesinden gelmek için yenilikçi ve etkili stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Objective: Salt stress is an important limiting factor of agricultural production and creates negative effects on the yield and quality of crop production. In order to combat the negative effects, research and development of alternative methods have become an important part of sustainable crop production strategies. In this study conducted at the Horticulture Physiology Laboratory of Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Agriculture, the effectiveness of alternative methods was evaluated to increase the salt stress tolerance of summer squash (Cucurbita pepo L. cv. Sakız) plants, which are moderately tolerant to salt stress.
Materials and Methods: The research was carried out in a controlled climate chamber under ±23°C temperature and 60-70% humidity conditions, under a 16-hour light and 8-hour dark cycle. The research consists of two basic stages. In the first stage, the effects of different salt concentrations (100, 125 and 150 mM NaCl) on the plant were evaluated, and it was determined that 100 mM NaCl concentration had a moderate effect on the plants. In the second stage, in addition to the selected 100 mM NaCl concentration, the effects of various methods containing beneficial bacteria (Arthrobacter, Azospirillum lipoferum, Bacillus subtilis) and seaweed extract on plant growth were investigated. Applications were applied using both immersion and root dipping methods. In the study carried out in hydroponic environment, parameters of vegetative development of plants (number of leaves (number), leaf weight (g), root weight (g), stem weight (g), total plant weight (g), root length (cm), stem length). (cm), stem diameter (mm) and internode length (mm) were examined.
Results: The findings showed that the use of beneficial bacteria (Arthrobacter, Azospirillum lipoferum and Bacillus subtilis) and seaweed extract in plants grown under salt stress conditions partially alleviated the negative effects of salt stress.
Conclusion: It is thought that the study will contribute to the development of innovative and effective strategies to overcome the negative effects of salt stress.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Vegetable Growing and Treatment |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 5, 2024 |
Submission Date | March 12, 2024 |
Acceptance Date | May 28, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 1 |