Bu çalışmada “Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşitlerinin Geliştirilmesi ve Tohumluk Üretiminde
Kamu-Özel Sektör İşbirliği Projesi” kapsamında yürütülen “Sanayiye Yönelik
F1 Çeşit Geliştirmede Kullanılmak Üzere Domates Gen Havuzunun Genişletilmesi”
alt projesinde ele alınan bazı sanayi domatesi hatları incelenmiştir. 2007 – 2008 yılları
arasında yürütülen çalışmada hatların; meyve ağırlığı (g), meyve eni (mm), meyve boyu
(mm), meyve şekli, meyve enine kesiti, lop sayısı (adet), meyve eti kalınlığı (mm),
suda çözünebilir kuru madde (SÇKM %) ve domates suyu rengi özellikleri incelenmiştir.
Sonuç olarak; 52, 21xK/23, 22xK/2, 46xK/11 ve 19x6/7 numaralı hatlar incelenen
özellikler yönünden beğenilerek dikkate değer bulunmuştur.
Düzyaman, E. ve İ. Duman, 2003. Dried Tomato as a New Potential in Export and Market Diversification in Turkey. Acta Horticulturae 613: 433-436.
Erkan, S., İ. Duman, M. Gümüş, ve H. Türküsay, 2001. Üretime Girecek Olan Sa- nayi Domatesi Çeşitlerinin Agronomik, Teknolojik Özelliklerinin ve Bazı Viral ve Bakteriyel Hastalık Etmenlerine Karşı Dav- ranışlarının Belirlenmesi. TÜBİTAK, TOAG- TARP-2351 nolu Proje Sonuç Raporu, s:66.
Hortwith, N., 1960. Officials Methods of Analysis. AOAC: Chapter 29. Sugar and Sugar Products. AOAC. Benjamin Fraklin Station. Washington DC.
Kordus, R., 19991. Development of Yield and Soluble Solids Content in Fruit of Interspecific (Lycopersicon esculentum x L. pimpinellifo- lium Mill.). Biuletyn-Warzywniczy 1991 (37): 19-27. of Tomato
Vural, H., 1998. Endüstriyel Amaçlı Sebze Üretiminin Sorunları, Çözüm Önerileri. Ege Bölgesi I. Tarım Kongresi 7-11 Eylül 1998. Aydın. 1. Cilt 127-131.
Vural, H., D. Eşiyok ve İ. Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi Basım Evi, Bornova, Izmir.
Year 2011,
Volume: 40 Issue: 1, 17 - 21, 01.03.2011
Düzyaman, E. ve İ. Duman, 2003. Dried Tomato as a New Potential in Export and Market Diversification in Turkey. Acta Horticulturae 613: 433-436.
Erkan, S., İ. Duman, M. Gümüş, ve H. Türküsay, 2001. Üretime Girecek Olan Sa- nayi Domatesi Çeşitlerinin Agronomik, Teknolojik Özelliklerinin ve Bazı Viral ve Bakteriyel Hastalık Etmenlerine Karşı Dav- ranışlarının Belirlenmesi. TÜBİTAK, TOAG- TARP-2351 nolu Proje Sonuç Raporu, s:66.
Hortwith, N., 1960. Officials Methods of Analysis. AOAC: Chapter 29. Sugar and Sugar Products. AOAC. Benjamin Fraklin Station. Washington DC.
Kordus, R., 19991. Development of Yield and Soluble Solids Content in Fruit of Interspecific (Lycopersicon esculentum x L. pimpinellifo- lium Mill.). Biuletyn-Warzywniczy 1991 (37): 19-27. of Tomato
Vural, H., 1998. Endüstriyel Amaçlı Sebze Üretiminin Sorunları, Çözüm Önerileri. Ege Bölgesi I. Tarım Kongresi 7-11 Eylül 1998. Aydın. 1. Cilt 127-131.
Vural, H., D. Eşiyok ve İ. Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi Basım Evi, Bornova, Izmir.
BAHCE Journal bahcejournal@gmail.com https://bahcejournal.org Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram