The aim of the present study was to determine
general characteristics and problems of hazelnut growers in Kocaali district of
Sakarya province. A survey was undertaken with 110 growers located in Kocaali district.
Data were collected by survey questions regarding the enterprise (age,
educational status, land ownership etc.), the field and its management (growing
techniques, watering, fertilization, control of disease and pests etc.) and
marketing of the product. Most of the growers in the region have been growing
hazelnuts for more than 30 years. The growers are at low educational level and
they apply agricultural techniques by receiving consultancy. Moreover, most growers
are not aware of new techniques and also are not open to adopting them.
Hazelnut production is the sole item of income for 67% of the growers. In
general, it was determined that the hazelnut fields were not initially formed
in a correct way when considering the planting distance and number of branches
and that the growers were not completely conscious with regard to such cultural
activities as pruning, fertilization, and control of disease and pests. Most
enterprises sell their products 3–6 months after the harvest. It was also
determined that, despite their dissatisfaction, all growers plan on continuing
hazelnut production. Long–term sustainable plans must be made to solve the
problems in hazelnut production. Growers must be financially supported through growers
organizations in order for them to gain power in the market.
Bu çalışmada Sakarya İli
Kocaali İlçesi’ndeki fındık üreticilerinin genel özelliklerini ve sorunlarını
belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma alanı olarak, Kocaali İlçesi’nde fındık
üretim faaliyetinde bulunan 110 üretici ile anket çalışması yapılmıştır. Anket
sorularıyla üreticilere; işletme ile ilgili (yaş, eğitim durumu, arazi varlığı
vb.), bahçe ve bakım işlemleri ile ilgili (yetiştirme teknikleri, sulama,
gübreleme, hastalık ve zararlılar ile mücadele vb.) ve pazarlamaya ilişkin
sorular sorularak bilgiler toplanmıştır. Yörede üreticilerin büyük bölümü 30
yıldan fazla fındık yetiştiriciliği yapmaktadır. Üreticilerin eğitim seviyesi
düşük olup, tarım danışmanları vasıtasıyla tarım tekniklerini uygulamaya
çalışmaktadır. Ancak, işletmecilerin çoğu yeni tekniklerden haberdar olmayıp,
ayrıca gelişmeleri benimseme konusunda da açık değildir. Üreticilerin %67’si sadece
fındıktan elde ettiği gelirle hayatını sürdürmektedir. Genel olarak, fındık
bahçelerinin dikim mesafesi ve ocaktaki dal sayısı bakımından doğru
oluşturulmadığı; budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi
kültürel faaliyetleri konusunda ise üreticilerin henüz tam olarak bilinçli
olmadığı belirlenmiştir. İşletmelerin büyük bölümü hasattan sonra ürünü 3–6 ay
bekleterek satmaktadır. Araştırmada, üreticilerin tamamının bütün
memnuniyetsizlerine karşın fındık yetiştiriciliğine devam etmeyi düşündükleri
belirlenmiştir. Fındıkta yaşanan sorunların giderilmesi için uzun dönemli
sürdürülebilir planlar yapılmalıdır. Üreticilerin piyasalarda daha güçlü
olmasını sağlamak amacıyla üretici organizasyonları desteklenmeli, fındık
üreticilerine sağlanacak destekler bu üretici organizasyonları aracılığıyla
verilmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | November 30, 2018 |
Submission Date | August 10, 2018 |
Acceptance Date | November 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 47 Issue: 2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram