Bu çalışmada Şarköy (Tekirdağ) ve Urla (İzmir) yöresi Cabernet Sauvignon (CS) üzümleri ve bu üzümlerden elde edilen kırmızı şarapların genel bileşimi, fenolik ve duyusal özellikleri üzerine yörenin etkisi araştırılmıştır. Fenolik bileşikler spektrofotometrik yöntem, antosiyanin bileşikleri HPLC yöntemi ile belirlenmiştir. Duyusal özellikler ise koku ve lezzet profil analizi ile gerçekleştirilmiştir. Şarköy yöresinin CS üzümlerinin, Urla yöresinin CS üzümlerine göre toplam asit, toplam fenolik bileşik, toplam antosiyanin miktarları daha yüksek, SÇKM ve pH değerleri ise daha düşük bulunmuş ve yörenin CS üzümünün bileşimini önemli düzeyde etkilediği belirlenmiştir (p<0.05). CS şaraplarının toplam asit miktarı Şarköy’de, alkol, pH ve toplam fenolik değerleri Urla’da daha yüksek bulunmuştur. Şarköy yöresi şarabında 11 adet, Urla yöresi şarabında 12 adet antosiyanin bileşiği saptanmış, miktarları sırasıyla 481.3 mg.L⁻¹ ile 410.5 mg.L⁻¹ olarak tespit edilmiştir. Her iki yöre şarabında da baskın olan antosiyanin bileşiği malvidin-3-glikozit olarak belirlenmiş ve Şarköy yöresinin antosiyanin bakımından daha zengin olduğu tespit edilmiştir.
Yıldırım, D., Özonur, A., Darıcı, M., Cabaroğlu, T. (2023). Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 276-285.
AMA
Yıldırım D, Özonur A, Darıcı M, Cabaroğlu T. Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. February 2023;52(Özel Sayı 1):276-285.
Chicago
Yıldırım, Dicle, Abdullah Özonur, Merve Darıcı, and Turgut Cabaroğlu. “Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe 52, no. Özel Sayı 1 (February 2023): 276-85.
EndNote
Yıldırım D, Özonur A, Darıcı M, Cabaroğlu T (February 1, 2023) Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi. Bahçe 52 Özel Sayı 1 276–285.
IEEE
D. Yıldırım, A. Özonur, M. Darıcı, and T. Cabaroğlu, “Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, pp. 276–285, 2023.
ISNAD
Yıldırım, Dicle et al. “Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (February 2023), 276-285.
JAMA
Yıldırım D, Özonur A, Darıcı M, Cabaroğlu T. Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. 2023;52:276–285.
MLA
Yıldırım, Dicle et al. “Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, 2023, pp. 276-85.
Vancouver
Yıldırım D, Özonur A, Darıcı M, Cabaroğlu T. Yörenin (Şarköy/Tekirdağ-Urla/İzmir) Cabernet Sauvignon Üzüm Ve Şaraplarının Genel Bileşimi Ve Fenolik Bileşikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):276-85.
BAHCE Journal bahcejournal@gmail.com https://bahcejournal.org Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram