Çalışmada Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından melezleme ıslahı sonucu geliştirilen Tekirdağ Çekirdeksizi çeşidinin, kalite özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla yapılan farklı kimyasal uygulamaların etkisi incelenmiştir. Deneme Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü parsellerinde, 2017-2019 yıllarında 8 uygulama ve 3 tekerrür olarak yürütülmüştür. Amaca yönelik olarak; potasyum humat, kalsiyum, bitki aktivatörü ve bunların kombinasyonları asmalara belirli dönemlerde püskürtülerek uygulanmıştır. Uygulamaların kalite parametrelerine etkisi incelendiğinde; fenolik maddeler, tane yarılma direnci, tane sap kopma direnci, tane eti sertliği ve bazı renk değerlerinin yıllara göre değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Tane eti sertliği bakımından 0.78 kg değeriyle potasyum humat + aktivatör ve üçlü kombinasyon (kalsiyum + potasyum humat + aktivatör) uygulamaları öne çıkmıştır. Elde edilen veriler çerçevesinde Tekirdağ Çekirdeksizi çeşidinin renklenme ve çatlama ile ilgili problemleri olduğu düşünüldüğünde kaliteye yönelik yaptığı olumlu katkılar sebebiyle potasyum humat ve aktivatör kombinasyonu veya kalsiyum, potasyum humat ve aktivatör kombinasyonları uygulaması önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | February 27, 2023 |
Submission Date | October 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram