AMAÇ: Leymann’ın işyerinde yetişkinler arasındaki grup şiddetini tanımlamak için kullandığı mobbingin amacı, kişi üzerinde psikolojik baskı yaratarak, ısrarlı, sistematik, aşağılayıcı, yıldırıcı, haksız söz ve davranışlarla onun incinmesini, yıpranmasını, toplumsal itibarının zedelenmesini, gruptan dışlanmasını ve işten ayrılmasını sağlamaktır. Sağlık kurumlarında hizmet veren ebe ve hemşirelerin mobbinge maruz kalmaları onların memnuniyetsiz, mutsuz olmalarına, iş performanslarının düşmesine neden olması nedeniyle bakımının kalitesini düşürmesi açısından tehlike oluşturmaktadır.
YÖNTEMLER: Araştırma ebe ve hemşirelerin mobing’e uğrama durumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmış, 142 katılımcı ile tamamlanmış, veriler anket formu ve Çalışkan’ın 2005 yılında geçerlik ve güvenirliğini yaptığı Yıldırma Faktörleri Ölçeği ile toplanmıştır. İki nitel değişken arasında bağımlılık olup olmadığına Ki kare testi ile bakılmış, p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.
BULGULAR: Katılımcıların %12.7’sinin son altı ay içerisinde haftada en az mobbing davranışlarından birine yada bir kaçına maruz kaldıkları, mobbing faktör boyutlarından itibara saldırıların diğer boyutlara göre yüksek olduğu ve % 41.5’i başka bir kurumda çalışmak istedikleri saptanmıştır. Katılımcıların yaş, gelir düzeyi, toplam çalışma süresi, eğitim durumu, ünvan değişkenleri ile son 6 ay içerisinde haftada en az bir kez mobbing davranışlarından birine veya birkaçına maruz kalma durumu arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamsız, çalıştığı bölüm ile son 6 ay içerisinde haftada en az bir kez mobbing davranışlarından birine veya birkaçına maruz kalma durumu arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. SONUÇ: Katılımcıların %12.7’sinin son altı ay içerisinde haftada en az mobbing davranışlarından birine yada bir kaçına maruz kaldıkları belirlenmiştir.
OBJECTIVE: The purpose of mobbing tool which Leymann used in Office to identify violence among adults was to make people quit the job by pressuring; saying systematic, insulting, deterrent, unfair things and hurting, frazzling them with their attitudes and making them leave the group. Nurses and midwifes who are being mobbed in health organizations are unhappy, unsatisfied, show low performance. Because this reduces the quality of caring, it is dangerous.
METHODS: This research is done to determine the situation of nurses and midwifes who are mobbed. There 142 participants and data are collected by Çalışkan’s 2005 survey (Deterrent Factors Scale) which is valid and reliable. Qi Square test is run to see if there is any qualitative relation between two variables. Value of p<0.05 was accepted as meaningful.
RESULTS: 12.7% of the participants were exposed to mobbing at least once a week in the last six months. Lowering the respect factor was higher than other mobbing factors and 41.5% them wasn’t to work in another place. Relationship of the attendees according to age, income, total Office hours, education level, title with being mobbed at least once in last six months was not statistically meaningful. However, relationship of department with being mobbed at least once in last six month was statistically meaningful.
CONCLUSION: 12.7% of the participants were exposed to mobbing at least once a week in the last six months.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2012 |
Submission Date | May 25, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 1 Issue: 3 |