Triticale (Triticosecale, Wittm. ex A. Camus) saplarından oksit ilaveli NaOH-O2 yöntemiyle optimum kağıt
hamuru verim ve Kappa numarasını belirlemek için 27 adet pişirme denemesi yapılmıştır. Yapılan pişirme
denemeleri sonucunda ekonomiklik de göz önüne alındığında pişirme sıcaklığı1200C, pişirme süresi 20 dakika,
Al2O3 oranı %1, NaOH oranı %16, çözelti/sap oranı 5/1, O2 basıncı 8 kg/cm2 olduğu tespit edilmiştir.
Daha sonra bu pişirme koşullarında %0,05-%0,1 oranında antrakinon (AQ) ilave edilerek toplam hamur verimi
ve kapa numarası üzerine etkisi belirlenmiştir. , %0.05 AQ kullanımında toplam verimde %5.89, %0,1 AQ
kullanımında ise %8.27 verim artışı tespit edilmiştir. AQ ilavesinin Kappa numarasını azaltmada belirgin bir
etkisi görülmemiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 14 Issue: 1.Special Issue |
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Fax: +90 (378) 223 5077, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com