Research Article
BibTex RIS Cite

The current status with the problems and some suggestions of mushroom cultivation in Bartın province

Year 2018, Volume: 20 Issue: 2, 176 - 183, 16.08.2018

Abstract

This research was carried out in order to reveal
the current status of mushroom cultivation in Bartın province, to identify the
problems and to offer some suggestions. The survey was conducted on the 14
producer of 15 actively running, and the obtained results were interpreted as a
percentage and graphically.  Generally,
the results indicated that the producers were small scale and family business,
doing production in certain periods.  It
was determined that most of the enterprises were producing with ready-mushroom
bags which was sold from the compost production plants in the cities such as
Antalya, Konya and Istanbul, where as other companies cultivated  mushroom compost supplied the mycelium from
outside the region.  57% of the mushroom
producers were primary school graduates, and the total production area of the
mushroom producers was 1551 m2 in Bartın. In addition, most of the
producers sell the mushroom in the market by themselves.  The heating in the production rooms was based
on the mainly air-conditioning system and the mushroom cultivation was almost
in the bags. 35% of the mushroom producer in Bartın indicated the regional
insufficiency as a main problem, while 20% of them requested the more support
from the government.

References

  • Altıniğde N, Berkan T (1985). Besin değeri ve toksisitesi ile mantar. Pharmacia-JTPA, 25(55): 3.
  • Demir E, ve Uzun A (1998). Karadeniz bölgesi kültür mantarı (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinin mevcut durumu, sorunları ve üretim tesislerinin iyileştirilmesine yönelik öneriler. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 22(3): 273-280.
  • Demir H, Sönmez, İ (2011). Antalya’nın Korkuteli İlçesinde Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu, Sorunları Ve Bazı Çözüm Önerileri. Uluslararası I. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi Ve Fuarı 27-30 Nisan, 2011, Cilt: III, 2431-2439.
  • Deniz MU, Tütüncü Ş, Eren E (2016). The Problems Detected in Mushroom Cultivation in Ankara. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(3): 182-188.
  • Eren E, Pekşen A (2014). Türkiye’de kültür mantarı üretimi, sorunları ve çözüm yolları. I. Ulusal Mikoloji Günleri. Erzurum, 01-04 Eylül 2014. Erzurum Teknik Üniversitesi, ss: 29.
  • Eren E, Öztekin GB, Tüzel Y (2016). Evaluation of Medium and Large-Scale Mushroom Companies in Turkey. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(3): 230-238.
  • Erkal S, Aksu Ş (2000). Türkiye’de kültür mantarı sektöründeki gelişmeler ve işletmelerin yapısal özellikleri. Türkiye VI. Yemeklik Mantar Kongresi. Bergama-İzmir, 20-22 Eylül 2000. Ege Üniversitesi ss: 47-55.
  • FAO (2018). Food and Agriculture Organization of the United Nations, Website, http://www.fao.org/faostat/ Accessed 01 March 2018. TÜİK (2018). Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.
  • URL-1 (2018). Kültüre edilen mantarlar. http://mycosource.com/mushrooms/. 15.03.2018.
  • URL-2 (2018). Bartın İli Ürün Deseni, https://bartin.tarim.gov.tr/Menu/12/Urun-Deseni. 20.03.2018.
  • URL-3 (2018). Meteoroloji Genel Müdürlüğü, https://www.mgm.gov.tr/FILES/resmi-istatistikler/Turkiye-Ortalama-Nem.pdf (20.03.2018).
  • Tan AN, Ökten ME (2008). Kültür mantarında zararlı nematodlar ve savaşım yöntemleri. Journal of Agricultural Faculty of Uludağ Uviversity. Volume: 22: 9-16.
  • Yılmaz A, Yıldız S, Yıldırım İ, Aydın A (2016). Trabzon’da Mantar Tüketimi ve Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Mantar Dergisi, 7(2): 135-142.

Bartın İlinde Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu, Sorunları ve Bazı Çözüm Önerileri

Year 2018, Volume: 20 Issue: 2, 176 - 183, 16.08.2018

Abstract

Bu araştırma, Bartın ilinde mantar yetiştiriciliğinin mevcut durumunu
ortaya koymak, sorunları saptamak ve bazı öneriler geliştirmek amacıyla
yürütülmüştür. Bartın’da aktif olarak faaliyet gösteren toplam 15 işletmeden
14’üne anket uygulanmış ve elde edilen sonuçlar yüzdesel ve grafiksel olarak
yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara genel olarak bakıldığında
mantar işletmelerinin küçük kapasiteli ve belirli dönemlerde üretim yapan küçük
aile işletmeleri olduğu saptanmıştır. İşletmelerin büyük bir kısmının
Antalya,  Konya ve İstanbul gibi
şehirlerde kompost üretim yapan tesislerden satın aldıkları hazır torbalarla
üretim yaptıkları, kompostunu kendi yapan işletmelerin ise tohumluk miseli
bölge dışından temin ettikleri tespit edilmiştir. Mantar üreticilerinin
%57’sinin eğitim düzeyi ilköğretim seviyesinde olup, Bartın’da faaliyet
gösteren mantar işletmelerinin toplam üretim alanının 1551 m2 olduğu
ve çoğunluğun üretilen mantarları doğrudan kendi imkânlarıyla pazarlarda
sattıkları belirlenmiştir. Üretim odalarının ısıtılmasında esas olarak klima
sisteminin kullanıldığı ve hemen hemen tamamının torba sisteminde üretim
yaptığı belirlenmiştir. Bartın’da mantar üretimi yapan işletmelerin %35’i en
büyük sorunların başında bölgesel yetersizliği gösterirken, %20’si ise devlet
desteklerinin daha fazla artırılmasını talep etmektedir.

References

  • Altıniğde N, Berkan T (1985). Besin değeri ve toksisitesi ile mantar. Pharmacia-JTPA, 25(55): 3.
  • Demir E, ve Uzun A (1998). Karadeniz bölgesi kültür mantarı (Agaricus bisporus) yetiştiriciliğinin mevcut durumu, sorunları ve üretim tesislerinin iyileştirilmesine yönelik öneriler. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 22(3): 273-280.
  • Demir H, Sönmez, İ (2011). Antalya’nın Korkuteli İlçesinde Kültür Mantarı (Agaricus bisporus) Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu, Sorunları Ve Bazı Çözüm Önerileri. Uluslararası I. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi Ve Fuarı 27-30 Nisan, 2011, Cilt: III, 2431-2439.
  • Deniz MU, Tütüncü Ş, Eren E (2016). The Problems Detected in Mushroom Cultivation in Ankara. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(3): 182-188.
  • Eren E, Pekşen A (2014). Türkiye’de kültür mantarı üretimi, sorunları ve çözüm yolları. I. Ulusal Mikoloji Günleri. Erzurum, 01-04 Eylül 2014. Erzurum Teknik Üniversitesi, ss: 29.
  • Eren E, Öztekin GB, Tüzel Y (2016). Evaluation of Medium and Large-Scale Mushroom Companies in Turkey. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 4(3): 230-238.
  • Erkal S, Aksu Ş (2000). Türkiye’de kültür mantarı sektöründeki gelişmeler ve işletmelerin yapısal özellikleri. Türkiye VI. Yemeklik Mantar Kongresi. Bergama-İzmir, 20-22 Eylül 2000. Ege Üniversitesi ss: 47-55.
  • FAO (2018). Food and Agriculture Organization of the United Nations, Website, http://www.fao.org/faostat/ Accessed 01 March 2018. TÜİK (2018). Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.
  • URL-1 (2018). Kültüre edilen mantarlar. http://mycosource.com/mushrooms/. 15.03.2018.
  • URL-2 (2018). Bartın İli Ürün Deseni, https://bartin.tarim.gov.tr/Menu/12/Urun-Deseni. 20.03.2018.
  • URL-3 (2018). Meteoroloji Genel Müdürlüğü, https://www.mgm.gov.tr/FILES/resmi-istatistikler/Turkiye-Ortalama-Nem.pdf (20.03.2018).
  • Tan AN, Ökten ME (2008). Kültür mantarında zararlı nematodlar ve savaşım yöntemleri. Journal of Agricultural Faculty of Uludağ Uviversity. Volume: 22: 9-16.
  • Yılmaz A, Yıldız S, Yıldırım İ, Aydın A (2016). Trabzon’da Mantar Tüketimi ve Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Mantar Dergisi, 7(2): 135-142.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Biomaterial Engineering, Bio-based Materials, Wood Science
Authors

Rıfat Kurt

Ahmet Can

Hüseyin Sivrikaya This is me

Publication Date August 16, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 20 Issue: 2

Cite

APA Kurt, R., Can, A., & Sivrikaya, H. (2018). Bartın İlinde Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu, Sorunları ve Bazı Çözüm Önerileri. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 20(2), 176-183.


Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,

Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.

Fax: +90 (378) 223 5077, Fax: +90 (378) 223 5062,

E-mail: bofdergi@gmail.com