Bu çalışma; 2019-2020 yıllarında Şırnak ili Güçlükonak yöresinde yetiştiriciliği yapılan mahalli üzüm çeşitlerinin özelliklerini uluslararası normlara uygun olarak teşhis etmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada çeşitlerin sürgün özellikleri, genç/olgun yaprak özellikleri, üzüm çeşitlerinin değerlendirilme biçimleri ve yapraklarının salamura yapımına uygunluğu belirlenmiştir. Çalışma sonunda yazlık sürgün ve genç/olgun yaprak niteliklerinin çeşitler arasında, hatta aynı omcada bile değişiklikler gösterdiği; Tayifi, Sınciri ve Gozane üzüm çeşitlerine ait yaprakların salamura yapımına uygun olmasına karşın Bılbızeki, Kerküş, Bahdo ve Gewre yapraklarının uygun olmadığı; Bılbızeki ve Sınciri üzüm çeşitlerinin sofralık ve kurutmalık, Kerküş’ün şıralık ve kurutmalık, Bahdo’nun sofralık ve şıralık, Tayifi, Gewre ve Gozane’nin taze tüketimde kullanıldığı belirlenmiştir.
Şırnak Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesi (BAP) Birimi
2020.FLTP.13.01.04
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2020.FLTP.13.01.04 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 1 |