After the entry into force the first legislation on the protection of animals during killing in the
European Union in 1974, the Lisbon Treaty on the Functioning of the European Union introduced the
recognition that animals are sentient beings. All member states have implemented the Council Regulation
(EC) No 1099/2009 from 1 January 2013 which takes an integrated approach to all slaughtering processes
from the time animals arrived to slaughterhouses. Turkey which accession negotiations are conducting to the
European Union also have to transfer the Council Regulation to national legislation. In this review, the
poultry welfare standards defined by Regulation (EC) No 1099/2009 on unloading, lairage, restraint,
shackling, stunning and bleeding were explained in detail. The European Union Guideline and other related
national guidelines prepared to increase compliance with the provisions of the Regulation have been
considered. In addition, Turkey's legislative alignment to the European Union' standards related to poultry
welfare at the time of killing was assessed and within the same scope the national regulations governing the
production of poultry meat have been examined and the provisions in line with European Union standards
have been summarized.
Avrupa Birliği'nde hayvanların öldürülmesi sırasında korunmasına ilişkin ilk mevzuat 1974'de
yürürlüğe girdikten sonra Avrupa Birliği'nin işleyişine ilişkin Lizbon Antlaşması da hayvanları hissedebilen
varlıklar olarak kabul etmiştir. Üye ülkeler hayvanların kesimhaneye getirildikleri andan itibaren tüm kesim
sürecini bütüncül bir yaklaşımla ele alan (EC) No 1099/2009 sayılı Konsey Tüzüğünü 1 Ocak 2013
tarihinden itibaren yürürlüğe koymuştur. Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerini yürüten Türkiye de bu
konsey tüzüğünü ulusal mevzuata aktarmak zorundadır. Bu derlemede, (EC) No 1099/2009 sayılı tüzükte yer
alan hükümler ile tanımlanmış olan ve kanatlı hayvan kesimleri sırasında boşaltma, dinlendirme, zapt etme,
askıya alma, sersemletme ve kesim işlemleri ile ilgili olan hayvan refahı standartları geniş şekilde
açıklanmıştır. Kanatlı hayvan kesimlerinin Tüzük hükümlerine uyumunu desteklemek için hazırlanmış olan
Avrupa Birliği Rehberi ve ilgili diğer ulusal rehberlerden de yararlanılmıştır. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin
kesim ve itlaf sırasında kanatlı hayvan refahı standartlarına Türkiye’nin uyumu değerlendirilmiştir ve aynı
kapsamda kanatlı eti üretimini düzenleyen ulusal yönetmelikler incelenerek Avrupa Birliği standartlarına
uyumlu olan hükümler özetlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | December 14, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 2 |