Sustainable beekeeping requires a holistic approach to the honey bee colony, beekeepers and environmental factors. Quality and healthy production of honey bee products such as honey, royal jelly, pollen and propolis is important for food quality and safety. Honey bees, which are also a pollinator, play an important role in the protection of ecosystem health. The management of honey bees, which still preserve their natural life form widely and their rearing with a high yield-oriented strategy puts pressure on honey bees and adversely affects honey bee health and welfare. Especially in recent years, it has been observed that mass honey bee deaths have occurred. In this review, honey bee welfare was addressed with conceptual and ethical dimensions from the perspective of food safety and sustainable food production and the environmental factors affecting honey bee welfare were discussed based on the interaction of beekeeping with the environment.
Sürdürülebilir arıcılık bal arısı ailesi, arıcılar ve çevresel faktörlerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasını gerektirmektedir. Bal, arı sütü, polen ve propolis gibi arı ürünlerinin kaliteli ve sağlıklı bir şekilde üretilmesi gıda kalitesi ve güvenliği için önem taşımaktadır. Ayrıca bir polinatör de olan bal arıları ekosistem sağlığının korunması için önemli bir rol üstlenmiştir. Halen doğal yaşam formunu büyük ölçüde korumakta olan bal arılarının insan tarafından yönetilmesi ve yüksek verim odaklı bir stratejisi ile yetiştirilmesi arılar üzerinde baskı oluşturmakta, arı sağlığı ve refahını olumsuz etkilemektedir. Özellikle son yıllarda kitlesel arı ölümlerinin meydana geldiği görülmektedir. Bu derlemede, gıda güvenliği ve sürdürülebilir gıda üretimi perspektifinden, kavramsal ve etik boyutları ile arı refahı ele alınmış ve arı yetiştiriciliğinin çevre ile etkileşimi temelinde arı refahını etkileyen çevresel faktörler tartışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other), Veterinary Surgery |
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | January 21, 2020 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 8 Issue: 2 |