In this study, development (preoviposition, oviposition, postoviposition, fecundity, fertility and sex ratio) of cereal bug (Aelia rostrata Boh.) was investigated during 1998-1999 in field conditions in Central Anatolia region of Türkiye. Wheat varieties; Bezostoya 1, Kunduru 1149, Gerek 79 and barley varieties; Tokak 157 and Yesevi 93 were used in the research. Despite the fact that no statistical difference were found in databases obtained, it was concluded that wheat was more suitable than barley serving as food for cereal bug. Also, it was observed that Gerek 79 was the most favorable food that cereal bug prefers among wheat varieties.
Bu çalışmada, Kımıl (Aelia rostrata Boh.)'ın Orta Anadolu Bölgesinde yaygın olarak ekimi yapılan Bezostoya 1, Kunduru 1149, Gerek 79 buğday çeşitlerinde ve Tokak 157 ile Yesevi 93 arpa çeşitlerindeki üreme gücü incelenmiştir. Çalışmalar doğal koşullarda ve 1998-1999 yıllarında iki yıl süre ile yürütülmüştür. Çalışmada sözü edilen farklı hububat çeşitlerinde Kımılın yumurtlama öncesi, yumurtlama, yumurtlama sonrası süreleri, günlük ve toplam yumurta sayısı, yumurta paketi sayısı, bir paketteki yumurta sayısı, yumurtlama aralığı, erkek ve dişi bireylerde aktif yaşam süresi, yumurta açılım süresi ve oranı,
ve canlı kalma oranları ile cinsiyetler oranı araştırılmıştır. İstatistiksel bir farklılık tespit edilmemesine rağmen; buğdayın arpaya göre ve buğdaylardan da yumuşak çeşitlerin sert çeşitlere göre daha uygun besin olduğu sonucuna varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2001 |
Submission Date | December 15, 2008 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 41 Issue: 1 |