Research Article
BibTex RIS Cite

Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi

Year 2019, Volume: 8 Issue: 3, 1094 - 1100, 30.09.2019
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.547539

Abstract

Bu çalışmada, tasarım ve imalatı yapılan kızılötesi
ısıtıcılı kurutma fırınında, nane bitkisi farklı sıcaklıklarda kurutularak
optimum kurutma sıcaklığı belirlenmiştir. Kurutma fırınında kurutma işlemine
tabi tutulan nane yaprakları 50oC, 60oC, 70oC,
80oC ve 90oC sıcaklıklarda kurutulmuştur. Kurutma
süreleri özgül enerji tüketimleri, yaş ve kuru esasa göre nem miktarları ortaya
koyulmuştur. Nane yapraklarının kurutma işlemleri başlangıç nem oranı 8,12 g
su/ g kuru madde iken bu oranın 0,094545 g su/ g kuru madde ye kadar düştüğü
görülmüştür. Özgül enerji tüketimi ise 21,10 MJ/kg  ile 52,08 MJ/kg  arasında 
bulunmuştur. Tüm deneylerde elde edilen kuru ürün kaliteleri farklılık
gösterirken renk, aroma, koku ve enerji tüketimi bütün olarak değerlendirildiğinde
optimum kurutma sıcaklığının 70oC olduğu ortaya koyulmuştur. Bu
sıcaklığın altında yapılan kurutma işlemlerinde aroma ve koku artmakta, lakin
enerji tüketimi de artmaktadır. 70oC üzeri sıcaklıktaki kurutma
işlemleri incelendiğinde aroma ve koku azalırken enerji tüketimi de
düşmektedir.

References

  • 1. Heybeli, N. Ertekin, C., 2007. Elma Dilimlerinin İnce Tabaka Halinde Kuruma Karakteristiği. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 3 (3); 179 – 187. 2. Cemeroğlu B. 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, 2. cilt. ISBN 975-98578- 2-0. 3. Doymaz İ. 2003. Convective Air Drying Characteristics of Thin Layer Carrots, Journal of Food Engineering, 61: 359–364.4. Ertekin C, Yaldız O (2001), Patlıcan kurutmada kurumanın çeşitli modeller ile açıklanması, Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 399-404, Şanlıurfa.5. Özbek, B ve G. Dadalı, 2007. Thin-layer drying characteristics and modelling of mint leaves undergoing microwave treatment, Journal of Food Engineering, 83: 541–549.6. Türkan, Ş., Malyer, H., ÖZAYDIN, S., & Tümen, G. (2006). Ordu ili ve çevresinde yetişen bazı bitkilerin etnobotanik özellikleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(2).7. Kocabıyık H. Ve Demirtürk B.S.,(2008)., Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(3): 239-246 8. Doymaz, İ., 2005, Sun Drying of Figs: an Experimental Study, Journal of Food Engineering, 71, 403-407.
Year 2019, Volume: 8 Issue: 3, 1094 - 1100, 30.09.2019
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.547539

Abstract

References

  • 1. Heybeli, N. Ertekin, C., 2007. Elma Dilimlerinin İnce Tabaka Halinde Kuruma Karakteristiği. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 3 (3); 179 – 187. 2. Cemeroğlu B. 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi, 2. cilt. ISBN 975-98578- 2-0. 3. Doymaz İ. 2003. Convective Air Drying Characteristics of Thin Layer Carrots, Journal of Food Engineering, 61: 359–364.4. Ertekin C, Yaldız O (2001), Patlıcan kurutmada kurumanın çeşitli modeller ile açıklanması, Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 399-404, Şanlıurfa.5. Özbek, B ve G. Dadalı, 2007. Thin-layer drying characteristics and modelling of mint leaves undergoing microwave treatment, Journal of Food Engineering, 83: 541–549.6. Türkan, Ş., Malyer, H., ÖZAYDIN, S., & Tümen, G. (2006). Ordu ili ve çevresinde yetişen bazı bitkilerin etnobotanik özellikleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(2).7. Kocabıyık H. Ve Demirtürk B.S.,(2008)., Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(3): 239-246 8. Doymaz, İ., 2005, Sun Drying of Figs: an Experimental Study, Journal of Food Engineering, 71, 403-407.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makalesi
Authors

Özgür Demir

Publication Date September 30, 2019
Submission Date April 1, 2019
Acceptance Date July 26, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 8 Issue: 3

Cite

IEEE Ö. Demir, “Kızılötesi Kurutucuda Nane Bitkisinin Optimum Kurutma Sıcaklığının Belirlenmesi”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 3, pp. 1094–1100, 2019, doi: 10.17798/bitlisfen.547539.

Bitlis Eren University
Journal of Science Editor
Bitlis Eren University Graduate Institute
Bes Minare Mah. Ahmet Eren Bulvari, Merkez Kampus, 13000 BITLIS