Research Article
BibTex RIS Cite

Bulutlanma Noktası Ekstraksiyonu ile Zenginleştirildikten Sonra Ponceau 4R’nin Şurup ve Meyve Şekerinde Spektrofotometrik Tayini

Year 2019, Volume: 8 Issue: 4, 1243 - 1249, 24.12.2019

Abstract

Ponceau 4R  (E-124) özellikle
gıda ve ilaç sanayisinde sıklıkla kullanılan bir gıda boyasıdır. Bu çalışmada,
Ponceau 4R’nin  bulut noktası ekstraksiyonu için non iyonik
bir yüzey aktif madde olan Brij 58 kullanılarak ön deriştirme ve ayırma işlemi
gerçekleştirilmiştir. Bu ön deriştirme işlemi sonrasında
Ponceau 4R spektrofotometrik
tayini yapılmıştır. Bulutlanma noktası ekstraksiyonu sonrasında ayrılan yüzey
aktif maddece zengin fazdaki
Ponceau 4R, su ile 0.5 mL'ye seyreltilmiş ve köre karşı 510 nm'de
UV-görünür spektrofotometri ile absorbansı ölçülmüştür. Ekstraksiyon için
optimumum şartlar pH 6-9 aralığında, Brij 58 miktarı % 0.5 (w/v), tuz miktarı %
20 (w/v), inkubasyon sıcaklığı 70 °C ve 10 dk bekleme süresi olarak
belirlenmiştir. Yöntemin tayin aralığı 0.08 - 2.50
mg mL-1 olarak belirlenmiştir. Bu yöntemin
saptama sınırı (LOD), 0.00453
mg mL-1 olarak bulunmuştur. Bu geliştirilen
seçici ve hassas bulutlanma noktası ekstraksiyonu yöntemi,
Ponceau 4R’nin rutin
analizi için kullanılabilir.

References

  • 1. Doroschuk V.O., Lelyushok S.O., Rakhilchuk O.O., Kulichenko S.A., 2006. Lyophilic Properties of Surfactant-Rich Phases of Polyethoxylatedalkylphenols Formed at Cloud Point Temperature. J Colloid Interface, 299(1); 403–409.
  • 2. de Moraes P.B., Hudari F.F., Silva1 J.P., Zanon M.V.B., 2018. Enhanced Detection of Ponceau 4R Food Dye by Glassy Carbon Electrode Modified with Reduced Graphene Oxide. Journal of Brazilian Chemical Society, 29(6); 1237-1244.
  • 3. EFSA J., 2009. Scientific Opinion on The Re-evaluation of Ponceau 4R (E 124) as a food additive, 1328.
  • 4. Petronijević R.B., Matekalo-Sverak V.F., Spirić A.T.,Vuković I.K., Babić J.A., Milijašević M.P., Trbović D.K., 2014. Chemometric Approach in The Development of The Colorimetric Method for The Estimation of Food Colorants in Meat Products, Hemijska industrija,68(6); 781-791.
  • 5. Combeau S., Chatelut M.,Vittori O., 2002. Identification and Simultaneous Determination of Azorubin, Allura Red and Ponceau 4R by Differential Pulse Polarography Application to Soft Drinks, Talanta, 56(1); 115-122.
  • 6. Berzas-Nevado J.J., Guiberteau-Cabanillas C., Contento-Salcedo A.M., Martín-Villamuelas R., 1999. Spectrophotometric Simultaneous Determination of Amaranth, Ponceau 4R, Allura Red and Red 2G by Partial Least Squares and Principal Component Regression Multivariate Calibration. Analytical Letters, 32(9); 1879-1898.
  • 7. Ghasemi E., Kaykhaii M., 2016. Application of a Novel Micro-Cloud Point Extraction for Preconcentration and Spectrophotometric Determination of Azo Dyes. Journal of Brazilian Chemical Society, 27(9), 1521-1526.
  • 8. Thani M.Z., Al-Ameri S.A.H., Sultan M.S., 2018. Spectrophotometeric Determination of Ponceau 4R in the Several Beverages Using Mixed Micelles after Cloud Point Extraction. Journal of Al-Nahrain University, 21(1); 8-13.
Year 2019, Volume: 8 Issue: 4, 1243 - 1249, 24.12.2019

Abstract

References

  • 1. Doroschuk V.O., Lelyushok S.O., Rakhilchuk O.O., Kulichenko S.A., 2006. Lyophilic Properties of Surfactant-Rich Phases of Polyethoxylatedalkylphenols Formed at Cloud Point Temperature. J Colloid Interface, 299(1); 403–409.
  • 2. de Moraes P.B., Hudari F.F., Silva1 J.P., Zanon M.V.B., 2018. Enhanced Detection of Ponceau 4R Food Dye by Glassy Carbon Electrode Modified with Reduced Graphene Oxide. Journal of Brazilian Chemical Society, 29(6); 1237-1244.
  • 3. EFSA J., 2009. Scientific Opinion on The Re-evaluation of Ponceau 4R (E 124) as a food additive, 1328.
  • 4. Petronijević R.B., Matekalo-Sverak V.F., Spirić A.T.,Vuković I.K., Babić J.A., Milijašević M.P., Trbović D.K., 2014. Chemometric Approach in The Development of The Colorimetric Method for The Estimation of Food Colorants in Meat Products, Hemijska industrija,68(6); 781-791.
  • 5. Combeau S., Chatelut M.,Vittori O., 2002. Identification and Simultaneous Determination of Azorubin, Allura Red and Ponceau 4R by Differential Pulse Polarography Application to Soft Drinks, Talanta, 56(1); 115-122.
  • 6. Berzas-Nevado J.J., Guiberteau-Cabanillas C., Contento-Salcedo A.M., Martín-Villamuelas R., 1999. Spectrophotometric Simultaneous Determination of Amaranth, Ponceau 4R, Allura Red and Red 2G by Partial Least Squares and Principal Component Regression Multivariate Calibration. Analytical Letters, 32(9); 1879-1898.
  • 7. Ghasemi E., Kaykhaii M., 2016. Application of a Novel Micro-Cloud Point Extraction for Preconcentration and Spectrophotometric Determination of Azo Dyes. Journal of Brazilian Chemical Society, 27(9), 1521-1526.
  • 8. Thani M.Z., Al-Ameri S.A.H., Sultan M.S., 2018. Spectrophotometeric Determination of Ponceau 4R in the Several Beverages Using Mixed Micelles after Cloud Point Extraction. Journal of Al-Nahrain University, 21(1); 8-13.
There are 8 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makalesi
Authors

Tufan Güray 0000-0002-7509-7260

Şirin Alper This is me 0000-0002-3304-569X

Publication Date December 24, 2019
Submission Date May 9, 2019
Acceptance Date August 6, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 8 Issue: 4

Cite

IEEE T. Güray and Ş. Alper, “Bulutlanma Noktası Ekstraksiyonu ile Zenginleştirildikten Sonra Ponceau 4R’nin Şurup ve Meyve Şekerinde Spektrofotometrik Tayini”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 4, pp. 1243–1249, 2019.

Bitlis Eren University
Journal of Science Editor
Bitlis Eren University Graduate Institute
Bes Minare Mah. Ahmet Eren Bulvari, Merkez Kampus, 13000 BITLIS