BibTex RIS Cite

İŞ GÖREN DEVİR ORANI ANALİZİ: BİTLİS İLİ OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 0 - 0, 29.12.2016

Abstract

İşgörenlerin bir işletmeye giriş çıkışlarını ifade eden işgören hareketliliği olarak tanımlanan işgören devri, günümüzde işletmelerin mücadele etmek zorunda oldukları en önemli sorunlardandır. Özellikle otel işletmelerinin emek yoğun sektörde yer alması ve çok sayıda işgören çalıştırmak zorunda oluşu, bu konunun önemini daha da artırmaktadır. Çünkü otel işletmelerinde işgören devir hızı diğer işletmelere göre daha yüksektir ve bu nedenle otel işletmelerinin yüksek işgören devir hızının zararlı etkilerine daha fazla maruz kaldığı açıktır.

Bir çok işletme gibi otel işletmelerinde de sıfır düzeyinde bir işgören devir hızı mümkün değilse de, otel işletmelerinin optimum düzeydeki bir işgören devir hızının yakalanabilmesi için bu konuda çalışmalar yürütmek zorundadır. Çünkü yüksek devir hızı işletme açısından yüksek maliyetler anlamına geleceğinden işletmeler bu konu üzerinde önemle durmaktadırlar. Devir hızının yüksekliği maliyetleri arttırdığı gibi verimlilik üzerinde de olumsuz etkiler yapabilmektedir. Bu nedenle işgören devrinin nedenlerinin tespit edilip bunlara uygun çözüm yolları geliştirmek işletmeler açısından önem taşımaktadır. Çalışmamızda Bitlis ilinde yer alan 3 ve 4 yıldızlı otel işletmelerindeki işgören devir hızları girişler yöntemi kullanılarak hesaplanmış ve sonuçları ortaya konulmuştur. İşgören devir hızı genel olarak ortalama %30,32 olarak bulunmuştur.  Özellikle 3 yıldızlı otel işletmelerinde işgören devir hızının yüksek bir oranda olduğu ve devir hızının en yüksek olduğu departmanın yiyecek-içecek (%45,9) ve devir hızının en düşük olduğu departmanın ise teknik bölümde  (%20.52) olduğu görülmüştür.

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 0 - 0, 29.12.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Gül Gün

Publication Date December 29, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Gün, G. (2016). İŞ GÖREN DEVİR ORANI ANALİZİ: BİTLİS İLİ OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2).
AMA Gün G. İŞ GÖREN DEVİR ORANI ANALİZİ: BİTLİS İLİ OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. December 2016;5(2).
Chicago Gün, Gül. “İŞ GÖREN DEVİR ORANI ANALİZİ: BİTLİS İLİ OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5, no. 2 (December 2016).
EndNote Gün G (December 1, 2016) İŞ GÖREN DEVİR ORANI ANALİZİ: BİTLİS İLİ OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5 2
IEEE G. Gün, “İŞ GÖREN DEVİR ORANI ANALİZİ: BİTLİS İLİ OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016.
ISNAD Gün, Gül. “İŞ GÖREN DEVİR ORANI ANALİZİ: BİTLİS İLİ OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5/2 (December 2016).
JAMA Gün G. İŞ GÖREN DEVİR ORANI ANALİZİ: BİTLİS İLİ OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5.
MLA Gün, Gül. “İŞ GÖREN DEVİR ORANI ANALİZİ: BİTLİS İLİ OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016.
Vancouver Gün G. İŞ GÖREN DEVİR ORANI ANALİZİ: BİTLİS İLİ OTEL İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5(2).

downloaddownloaddownloaddownload  download  download       download     download      download download    download  download download download downloaddownload