Abstract
The article deals with the new educational branch Health Education. The research aim was to compare knowledge of basic school pupils after attend of different teaching models. The combination of quantitative and qualitative methods was used in 7. (age 12 year) and 9. class (age 14 year). Researcher elaborate after entrance pupil´s questioning a set of didactic manuals on the topic of body care, self-concept, body self-concept and physical activity in education promoting health for the new school subject Health Education. After the practical application of these didactic manuals in the seventh grades of primary school, their effectiveness was verified through a final (output) questionnaire survey and made a comparison with the knowledge of pupils from the ninth grade. The results show significant improvement in pupils’ knowledge compared to the entrance questionnaire survey after regular lessons in duration half of year. The knowledge level after introducing the health topics in other subjects (the old teaching model) were significant lower.
Keywords: Body care, eating habits, physical activity, self-concept
Özet
İlkokulda Sağlık Eğitimi Öğretiminin Analizi
Araştırma, Sağlık eğimiyle ilgili yeni bir eğitim dalını kapsamaktadır. Çalışmanın amacı farklı öğretim modelleri uygulanan ilkokul öğrencilerin bilgilerini karşılaştırmaktır. Nicel ve nitel yöntemlerinin bir kombinasyonu 7. (12 yaş) ve 9. sınıftaki (14 yaş) öğrencilerde kullanılmıştır. Araştırmacı yeni başlayan öğrencinin, yeni okuldaki sağlık eğitimi için sağlık eğitimini teşvik eden bir takım öğretici el kitaplarının temel konusu olan, eğitimde vücut bakımı, benlik kavramı, beden benlik kavramı ve fiziksel aktivite gibi konuları sorgulayarak didaktik bir manuel kullanmıştır. Bu öğretici kılavuzların ilkokulun yedinci sınıfında uygulanmasından sonra, etkinlikleri nihai bir anket yöntemi ile doğrulanmış ve dokuzuncu sınıftan öğrencilerin bilgisi ile karşılaştırma yapılmıştır. Sonuçlar, yarıyıl boyunca düzenli derslere devam öğrencilerin bilgi düzeylerinde, okula girdikleri sırada uygulanan anketlerdeki bilgi seviyelerine kıyasla belirgin bir iyileşme olduğunu göstermektedir. Diğer derslerde (eski öğretim modeli), sağlık konularını tanıttıktan sonraki bilgi düzeyi kaydadeğer şekilde daha düşüktür.
Anahtar Kelimeler: Benlik kavramı, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite, vücut bakımı.Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 29, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 5 Issue: 2 |