BibTex RIS Cite

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ VE TUTUMLARI

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 0 - 0, 29.12.2016

Abstract

Çalışmada, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde okuyan öğrencilerin gıda güvenliği bilgi ve tutumlarının belirlenmesi ve öğrencilerin demografik değişkenlere göre (cinsiyet, eğitim düzeyi, kimle yaşadığı) gıda güvenliği bilgi düzeyinin farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Çalışma, Gazi Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde okuyan 219 öğrenciye yapılmıştır. Öğrencilerin bilgi düzeyleri incelendiğinde; gıda zehirlenmesine neden olan bakteri türlerinden olan Salmonella spp. ile ilgili bilgi düzeyleri yüksek iken, sorgulanan diğer bakterilerin hangi gıdalarla ilişkili olduğunu, çoğunluğun bilmediği gözlenmiştir. Genel olarak öğrencilerin gıda güvenliği bilgi düzeyleri orta derecede çıkmıştır. Ayrıca bilgi düzeylerinin, kaçıncı sınıfta oldukları ve kimle yaşadıklarına göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine göre daha yüksek bilgi düzeylerine sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca arkadaşlarıyla yaşayanların ailesiyle yaşayanlara göre daha fazla bilgi düzeyine sahip oldukları görülmüştür.

References

  • Baş, M. (2004). Besin Hijyeni Güvenliği Ve HACCP, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Yayınları, Ankara
  • Bolton, D. J., Meally, A, Blair, I.S., Mcdowell, D.A ve Cowan, C. (2008). Food safety knowledge of head chefs and catering managers in Ireland, Food Control 19: 291–300
  • Bruhn, C. M ve Schutz H. G. (1999). Consumer food safety knowledge and practices. Journal Of Food Safety 19, 73-87.
  • Buccheri C., Casuccio A., Giammanco S., Giammanco M., Guardia M.L., Mammina C. (2007). Food safety in hospital: Knowledge, attitudes and practices of nursing staff of two hospitals in Sicily, Italy. BMC Health Services Research, 7 (45), 1-11.
  • Byrd-Bredbenner, C., Wheatley, V., Schaffner, D., Bruhn, C., Blalock, L., & Maurer, J. (2007). Development and implementation of a food safety knowledge instrument. Journal Of Food Science Education 6, 46-55.
  • Coşansu, S. (2013). Gıdalarda Bozulma. Eds. Durlu-Özkaya F. Coşansu S. ve Ayhan K. Her Yönüyle Gıda. Sidas Media Ltd.Şti.
  • Chodza, M ve Dobrucalı A. (2015, 15 Haziran). Besin Zehirlenmeleri, Erişim Tarihi: 15. 06.2015, Saat: 19.00 Http://www.drahmetdobrucali.com/Hastaliklar/Besin-Zehirlenmeleri/
  • Cunha, D.H., Stedefeldt, E., Rosso, V.V. (2014). The role of theoretical food safety training on brazilian food handlers’ knowledge, attitude and practice, Food Control 43, 167-174
  • Durlu-Ozkaya, F. ve Cömert, M. (2008). Gıda zehirlenmelerinde etken faktörler. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 65 (3).
  • Farahat M. F., El-Shafie M.M., Waly M. (2015). Food safety knowledge and practices among Saudi women. Food Control 47: 427 – 435
  • Giritlioglu I., Batman, O., Tetik, N. (2011). The knowledge and practice of food safety and hygiene of cookery students in Turkey, Food Control, 22 (6) : 838-842
  • Hassan H. ve Dimassi, H. (20149. Food safety and handling knowledge and practices of Lebanese University students, Food Control 40, 127-133
  • Johnson, A.E, Donkin, AJM, Lilley, J.M., Morgan, K., Neale, R.J., Page, R.M., Silburn, R.L. (1998). Food safety knowledge and practice among elderly people living at home, J Epidemiol Community Health , 52, 745–748
  • Kabacık, M., (2008). Dört ve beş yıldızlı otel mutfaklarında çalışan personelin gıda güvenliği konusundaki bilgilerinin saptanması, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Aile Ekonomisi Ve Beslenme Eğitimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  • Lazou, T, Georgiadis, M, Pentieva, K, Mckevitt, A ve Iossifidou, E. (2012). Food safety knowledge and food-handling practices of greek university students: A questionnaire-based survey. Food Control, 28 (2), 400.
  • Mccarthy, M., Brennan, M., Kelly, A., Ritson, C., De Boer, M., ve Thompson, N. (2007). Who is at risk and what do they know? Segmenting a population on their food safety knowledge. Food Quality And Preference, 18, 205–217.
  • Osaili, T.M., Obeidat, B.A., Abu Jamous, D.O. ve Bawadi, H.A. (2011). Food safety knowledge and practices among college female students in north of Jordan. Food Control 22 (2), 269-276.
  • Ovca, A., Jevšnik, M., Raspor, P. (2014). Food safety awareness, knowledge and practices among students in Slovenia. Food Control 42, 144-151.
  • Özdemir, Z. (2009). Kadınların gıda güvenliği konusundaki bilgi, tutum ve davranışları, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Aile Ekonomisi Beslenme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Samapundo, S., Climat, R., Xhaferi, R, Devlieghere, F. (2015). Food safety knowledge, attitudes and practices of street food vendors and consumers in Port-Au-Prince, Haiti. Food Control 50, 457-466
  • Sanlıer, N. (2009). The knowledge and practice of food safety by young and adult consumers. Food Control, 20, 538-542.
  • Şireli U.T, İplikçioğlu Çil G. ve Saner S. (2013). Gıda kaynaklı salmonella infeksiyonları ve son durum, gıda güvenliği derneği, www.ggd.org.tr, Erişim Tarihi: 22.06.2015, Saat: 14:00
  • Toh, P. S., & Birchenough, A. (2000). Food safety knowledge and attitudes: Culture and environment ımpact on hawkers İn Malaysia. Food Control 11 (6), 447–452
  • Tokuç B., Ekuklu G, Berberoğlu U, Bilge E, Dedeler H. (2009). Knowledge, attitudes and self-reported practices of food service staff regarding food hygiene in Edirne, Turkey. Food Control 20, 565–568.
  • Unusan, N. (2007). Consumer food safety knowledge and practices in the home in Turkey. Food Control 18, 45-51.
  • Walker, E., Pritchard, C., Forsythe,S. (2003). Food handlers’ hygiene knowledge in small food businesses Food Control 14 (5), 339-343
  • Webb M., Morancie A. (2015). Food safety knowledge of foodservice workers at a university campus by education level, experience, and food safety training. Food Control 50, 259-264
  • Zain, M. M., ve Naing, N. N. (2002). Socio-demographic characteristics of food handlers and their knowledge, attitude and practice towards food sanitation: A Preliminary Report. Southeast Asian Journal Tropical Medicine And Public Health, 33 (2), 410–417.
Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 0 - 0, 29.12.2016

Abstract

References

  • Baş, M. (2004). Besin Hijyeni Güvenliği Ve HACCP, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Yayınları, Ankara
  • Bolton, D. J., Meally, A, Blair, I.S., Mcdowell, D.A ve Cowan, C. (2008). Food safety knowledge of head chefs and catering managers in Ireland, Food Control 19: 291–300
  • Bruhn, C. M ve Schutz H. G. (1999). Consumer food safety knowledge and practices. Journal Of Food Safety 19, 73-87.
  • Buccheri C., Casuccio A., Giammanco S., Giammanco M., Guardia M.L., Mammina C. (2007). Food safety in hospital: Knowledge, attitudes and practices of nursing staff of two hospitals in Sicily, Italy. BMC Health Services Research, 7 (45), 1-11.
  • Byrd-Bredbenner, C., Wheatley, V., Schaffner, D., Bruhn, C., Blalock, L., & Maurer, J. (2007). Development and implementation of a food safety knowledge instrument. Journal Of Food Science Education 6, 46-55.
  • Coşansu, S. (2013). Gıdalarda Bozulma. Eds. Durlu-Özkaya F. Coşansu S. ve Ayhan K. Her Yönüyle Gıda. Sidas Media Ltd.Şti.
  • Chodza, M ve Dobrucalı A. (2015, 15 Haziran). Besin Zehirlenmeleri, Erişim Tarihi: 15. 06.2015, Saat: 19.00 Http://www.drahmetdobrucali.com/Hastaliklar/Besin-Zehirlenmeleri/
  • Cunha, D.H., Stedefeldt, E., Rosso, V.V. (2014). The role of theoretical food safety training on brazilian food handlers’ knowledge, attitude and practice, Food Control 43, 167-174
  • Durlu-Ozkaya, F. ve Cömert, M. (2008). Gıda zehirlenmelerinde etken faktörler. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 65 (3).
  • Farahat M. F., El-Shafie M.M., Waly M. (2015). Food safety knowledge and practices among Saudi women. Food Control 47: 427 – 435
  • Giritlioglu I., Batman, O., Tetik, N. (2011). The knowledge and practice of food safety and hygiene of cookery students in Turkey, Food Control, 22 (6) : 838-842
  • Hassan H. ve Dimassi, H. (20149. Food safety and handling knowledge and practices of Lebanese University students, Food Control 40, 127-133
  • Johnson, A.E, Donkin, AJM, Lilley, J.M., Morgan, K., Neale, R.J., Page, R.M., Silburn, R.L. (1998). Food safety knowledge and practice among elderly people living at home, J Epidemiol Community Health , 52, 745–748
  • Kabacık, M., (2008). Dört ve beş yıldızlı otel mutfaklarında çalışan personelin gıda güvenliği konusundaki bilgilerinin saptanması, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Aile Ekonomisi Ve Beslenme Eğitimi Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  • Lazou, T, Georgiadis, M, Pentieva, K, Mckevitt, A ve Iossifidou, E. (2012). Food safety knowledge and food-handling practices of greek university students: A questionnaire-based survey. Food Control, 28 (2), 400.
  • Mccarthy, M., Brennan, M., Kelly, A., Ritson, C., De Boer, M., ve Thompson, N. (2007). Who is at risk and what do they know? Segmenting a population on their food safety knowledge. Food Quality And Preference, 18, 205–217.
  • Osaili, T.M., Obeidat, B.A., Abu Jamous, D.O. ve Bawadi, H.A. (2011). Food safety knowledge and practices among college female students in north of Jordan. Food Control 22 (2), 269-276.
  • Ovca, A., Jevšnik, M., Raspor, P. (2014). Food safety awareness, knowledge and practices among students in Slovenia. Food Control 42, 144-151.
  • Özdemir, Z. (2009). Kadınların gıda güvenliği konusundaki bilgi, tutum ve davranışları, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Aile Ekonomisi Beslenme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Samapundo, S., Climat, R., Xhaferi, R, Devlieghere, F. (2015). Food safety knowledge, attitudes and practices of street food vendors and consumers in Port-Au-Prince, Haiti. Food Control 50, 457-466
  • Sanlıer, N. (2009). The knowledge and practice of food safety by young and adult consumers. Food Control, 20, 538-542.
  • Şireli U.T, İplikçioğlu Çil G. ve Saner S. (2013). Gıda kaynaklı salmonella infeksiyonları ve son durum, gıda güvenliği derneği, www.ggd.org.tr, Erişim Tarihi: 22.06.2015, Saat: 14:00
  • Toh, P. S., & Birchenough, A. (2000). Food safety knowledge and attitudes: Culture and environment ımpact on hawkers İn Malaysia. Food Control 11 (6), 447–452
  • Tokuç B., Ekuklu G, Berberoğlu U, Bilge E, Dedeler H. (2009). Knowledge, attitudes and self-reported practices of food service staff regarding food hygiene in Edirne, Turkey. Food Control 20, 565–568.
  • Unusan, N. (2007). Consumer food safety knowledge and practices in the home in Turkey. Food Control 18, 45-51.
  • Walker, E., Pritchard, C., Forsythe,S. (2003). Food handlers’ hygiene knowledge in small food businesses Food Control 14 (5), 339-343
  • Webb M., Morancie A. (2015). Food safety knowledge of foodservice workers at a university campus by education level, experience, and food safety training. Food Control 50, 259-264
  • Zain, M. M., ve Naing, N. N. (2002). Socio-demographic characteristics of food handlers and their knowledge, attitude and practice towards food sanitation: A Preliminary Report. Southeast Asian Journal Tropical Medicine And Public Health, 33 (2), 410–417.
There are 28 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Burcu Ayşenur Akbulut

Fügen Durlu Özkaya

Publication Date December 29, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Akbulut, B. A., & Durlu Özkaya, F. (2016). GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ VE TUTUMLARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2).
AMA Akbulut BA, Durlu Özkaya F. GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ VE TUTUMLARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. December 2016;5(2).
Chicago Akbulut, Burcu Ayşenur, and Fügen Durlu Özkaya. “GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ VE TUTUMLARI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5, no. 2 (December 2016).
EndNote Akbulut BA, Durlu Özkaya F (December 1, 2016) GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ VE TUTUMLARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5 2
IEEE B. A. Akbulut and F. Durlu Özkaya, “GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ VE TUTUMLARI”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016.
ISNAD Akbulut, Burcu Ayşenur - Durlu Özkaya, Fügen. “GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ VE TUTUMLARI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5/2 (December 2016).
JAMA Akbulut BA, Durlu Özkaya F. GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ VE TUTUMLARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5.
MLA Akbulut, Burcu Ayşenur and Fügen Durlu Özkaya. “GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ VE TUTUMLARI”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016.
Vancouver Akbulut BA, Durlu Özkaya F. GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİNİN GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ VE TUTUMLARI. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5(2).

downloaddownloaddownloaddownload  download  download       download     download      download download    download  download download download downloaddownload