In the regulation published by the Ministry of Agriculture and Forestry in Turkey, it is stated that only automatic milk machines can be used to put raw milk on sale. This study aims to examine some physical, chemical and microbiological properties of a total of 40 raw milk samples sold in automatic vending machines and unpackaged, by egulations in Niğde province, and to compare the milk samples according to the retailer from which they were purchased. The study also aimed to quantitatively determine carbonate and hydrogen peroxide residues in milk samples and the presence of beta-lactam and tetracycline group antibiotics with a commercial kit. At the end of the study, the average value of lactic acid (%) density, fat, protein, non-fat dry matter, lactose, freezing point and pH values of the samples were determined as 0.153% ± (0.022); 1.028± (0.03) g/ml; 3.525%± (0.656); 3.5%± (0.107); 9% 4± (0.277); 5.134± (0.152); -0.549°C ± (0.018) and 6.55 ± (0.102) respectively. As a result of microbiological analysis of milk, the average number of total aerobic mesophilic organisms, coliforms, fecal coliforms, yeast-molds and micrococci-staphylococci was determined as 5.38 ± (0.47); 3.73 ± (1.11); 2.76 ± (1.66); 2.33 ± (1.86) and 4.29± (1.20) log cfu/ml respectively. Carbonate, hydrogen peroxide, beta-lactam and tetracycline antibiotic residues could not be detected in the milk samples. The fact that some of the results obtained in the study were outside the limits specified in the codexes and different from the study average reveals that the milk sold in businesses selling street milk should be analyzed regularly.
Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikte çiğ sütün satışa sunulmasında yalnızca otomatik süt makinelerinin kullanılabileceği belirtilmektedir. Bu çalışma Niğde ilinde yönetmeliğe uygun olarak, otomatik satış makinelerinde ve ambalajsız olarak satılan toplam 40 çiğ süt örneğinin bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin incelenmesini ve süt örneklerini satın alındığı perakendeciye göre karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Çalışmada ayrıca süt örneklerinde karbonat ve hidrojen peroksit kalıntıları kantitatif olarak, beta-laktam ve tetrasiklin grubu antibiyotiklerin varlığının ticari kit ile belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışma sonunda örneklerin laktik asit (%), yoğunluk, yağ, protein, yağsız kuru madde, laktoz, donma noktası ve pH değerleri sırasıyla ortalama olarak %0.153 ± (0,022); 1.028± (0,03) g/ml; % 3.525± (0,656); %3.5± (0,107); % 9.4± (0,277); 5.134± (0,152); -0.549°C ± (0,018) ve 6.55 ± (0,102) olarak belirlendi. Sütlerin mikrobiyolojik analizleri sonucu, toplam aerobik mezofilik genel canlı, koliform, fekal koliform, maya-küf ve mikrokok-stafilokok sayısı sırasıyla ortalama 5.38 ± (0,47); 3.73 ± (1,11); 2.76 ± (1,66); 2.33 ± (1,86); 4.29± (1,20) log kob/ml olarak tespit edildi. Süt örneklerinde karbonat, hidrojen peroksit ve beta-laktam ile tetrasiklin antibiyotik kalıntısı tespit edilemedi. Çalışmada elde edilen bazı sonuçların kodekslerde belirlenen limitlerin dışında ve çalışma ortalamasından farklı bulunması sokak sütü satan işletmelerde satılan sütün düzenli olarak analiz edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Food Hygiene and Technology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2024 |
Submission Date | February 27, 2024 |
Acceptance Date | March 27, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 5 Issue: 1 |