Bu çalışma, kahverengi kokarca, Halyomorpha halys (Hemiptera: Pentatomidae)’nın Palaz fındık (Corylus avellana L.) çeşidinde beslenmesi sonucu ortaya çıkan lekeli iç fındıklardaki biyoaktif bileşiklerin değişimini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla sağlıklı iç (Sİ) (kontrol), lekeli iç fındığın tamamı (LİT), lekeli iç fındığın sağlıklı kısmı (LİS) ve lekeli iç fındığın nekrotik (LİN) kısımlarındaki toplam fenolik, toplam flavonoid ve antioksidan aktivite belirlenmiştir. Sİ meyvelerine kıyasla zarar gören meyvelerde toplam fenolik, toplam flavonoid ve antioksidan aktivite artmıştır. En yüksek toplam fenolik LİN meyvelerinde (1781.3 mg 100 g-1) belirlenirken, en düşük Sİ ve LİS meyvelerinde (sırasıyla 130.1 ve 275.4 mg 100 g-1) tespit edilmiştir. Sİ (64.5 mg 100 g-1) meyvelerine kıyasla en yüksek toplam flavonoid LİN meyvelerinde (679.0 mg 100 g-1) belirlenmiştir. DPPH ve FRAP testlerine göre en yüksek antioksidan aktivite LİN meyvelerinde (sırasıyla 7.20 ve 49.10 mmol kg-1) tespit edilmiştir. En düşük antioksidan aktivite ise Sİ meyvelerinde (sırasıyla 1.48 ve 18.55 mmol kg-1) belirlenmiştir. Sonuç olarak, zarar gören fındık meyvelerindeki fenolikler, flavonoidler ve antioksidanlardaki artışın böcek kaynaklı biyotik strese karşı bitkinin doğal savunma mekanizmasından kaynaklandığı söylenebilir.
-
-
-
-
This study was carried out to determine the changes in bioactive compounds in necrotic kernels of Palaz hazelnut (Corylus avellana L.) cultivar damaged by brown marmorated stink bug, Halyomorpha halys (Hemiptera: Pentatomidae). For this purpose, total phenolics, total flavonoids and antioxidant activity were determined in healthy kernel (HK) (control), whole of damaged kernel (WDK), healthy part of damaged kernel (HPDK) and necrotic part of damaged kernel (NPDK). The total phenolics, total flavonoids and antioxidant activity of the hazelnut kernel injured by BMSB increased as compared with the HK. The highest total phenolics was determined in NPDK (1781.3 mg 100 g-1), while the lowest in HPDK and HK (130.1 and 275.4 mg 100 g-1, respectively). The highest total flavonoids were determined in NPDK (679.0 mg 100 g-1) compared to the HK (64.5 mg 100 g-1). According to DPPH and FRAP assays, the highest antioxidant activity was determined in NPDK (7.20 and 49.10 mmol kg-1, respectively), and the lowest in HK (1.48 and 18.55 mmol kg-1, respectively). As a conclusion, the increase in phenolics, flavonoids, and antioxidants in the injured kernel can be due to the plant's natural defense mechanism against biotic stress because of the insect.
-
-
-
-
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | |
Submission Date | September 24, 2024 |
Acceptance Date | November 1, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 6 |