In this study, an alternative inexpensive and eco-friendly Aubergine (Eggplant)-based biosorbents were synthesized for removing Cu2+, Ni2+, and Co2+ heavy metal ions from the aquatic region. Moreover, how the physical properties and water treatment performance were affected by their corn starch and oil contents were investigated. Their extraction capacity was evaluated by performing Flame atomic absorption spectroscopy (FAAS). ASTM D 792 standard was complied with to calculate biosorbent density. Indeed, the untreated eggplant stalk-based biosorbent adsorbed 5.36 mg of Co2+ ions and 4.99 mg of Ni2+ ions, and 4.84 mg of Cu2+ ions from 25 mL of initial solution that contained 7.00 ppm of each ion for 30 minutes, at room temperature with 175 rpm agitation speed by Eggplant-based biosorbents.
Yok
Yok
The authors thank the biology department of Zakho University that allowing to use of the microscope for the visualization of biosorbent surfaces.
Bu araştırmada, çözeltiden Cu2+, Ni2+ ve Co2+ ağır metal iyonlarını uzaklaştırmak için üretilmiş, ucuz ve çevre dostu yeni bir alternatif Patlıcan (Patlıcan) sapı bazlı biyosorbentler geliştirilmiştir. Ayrıca mısır nişastası ve yağ içeriğinin yoğunluk, ağır metal ekstraksiyon performansı, su alımı ve çözünürlük gibi fiziksel özellikleri nasıl etkilediği belirlenmiştir. Biyosorbent ekstraksiyon performansının belirlenmesi için kullanılan alevli atomik absorpsiyon spektroskopisi (FAAS). Biyosorbentlerin yoğunluğu ASTM D 792 standartlarına göre belirlenmiştir. Sonuç olarak, işlenmemiş patlıcan sapı bazlı biyosorbent, 5,36 mg Co2+ iyonlarını, 4,99 mg Ni2+ iyonlarını adsorbe etti. Ayrıca, 4.84 mg Cu2+ iyonları, 25 ml 7 ppm ağır metal iyonu çözeltilerinden, 30 dakika boyunca, oda sıcaklığında, 175 rpm karıştırma hızında, Patlıcan bazlı biyosorbentler ile ekstrakte edildi.
Yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Environmental Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | Yok |
Early Pub Date | December 28, 2022 |
Publication Date | December 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 2 |