Sağlığa yararlı etkileri ve fermantasyon olaylarında önemli fonksiyonları olan laktik asit bakterileri gıda endüstrisinde kullanılan bakterilerin en önemlileri arasındadır. Laktik asit bakterilerinin kesin olarak tanımlanmaları teknolojik, ekolojik ve güvenlik açısından büyük önem taşımaktadır. Geleneksel tanımlama çalışmaları ile bu bakterilerin tanılanması uzun zaman almakta ve yük getirmektedir. Genetik çalışmaların hız kazanmasıyla birlikte, süt ürünlerindeki doğal laktik asit bakterilerinin moleküler yöntemler kullanarak araştırmalarına başlanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. İyi bilinmektedir ki, doğal olarak bulunan mikroorganizmaların önemli bir kısmı geleneksel peynirlerin kendine özgü tat, aroma ve yapılarının oluşmasında büyük katkı sağlamaktadır. Bunun yanında, temel ekosistem ile ilgili mikroorganizmaların tam anlamıyla nicel ve nitel olarak belirlenmesini sağlayabilecek moleküler yöntem bulunmamaktadır. Bu nedenle, mikroorganizmaların daha nesnel tanılanması için moleküler yöntemlerin kombinasyonları uygulanmalıdır. Bu makalede süt ürünlerindeki laktik asit bakterilerinin tanılanmasında kullanılan kültüre bağlı ve kültüre
bağlı olmayan moleküler yöntemler üzerinde durulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakterileri, moleküler yöntemler, bakteri tanılama, süt ürünleri, PZR
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 15, 2014 |
Published in Issue | Year 2014, Volume 0, Issue 14 |
Bibtex | @ { bursagida52514, journal = {Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, issn = {1303-3107}, eissn = {2822-2873}, address = {}, publisher = {Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü}, year = {2014}, volume = {0}, number = {14}, pages = { - }, title = {LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN TANILANMASINDA KULLANILAN BAŞLICA FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLER}, key = {cite}, author = {Yerlikaya, Oktay} } |
APA | Yerlikaya, O. (2014). LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN TANILANMASINDA KULLANILAN BAŞLICA FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLER . Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi , 0 (14) , . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/bursagida/issue/3968/52514 |
MLA | Yerlikaya, O. "LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN TANILANMASINDA KULLANILAN BAŞLICA FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLER" . Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi 0 (2014 ): <https://dergipark.org.tr/en/pub/bursagida/issue/3968/52514> |
Chicago | Yerlikaya, O. "LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN TANILANMASINDA KULLANILAN BAŞLICA FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLER". Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi 0 (2014 ): |
RIS | TY - JOUR T1 - LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN TANILANMASINDA KULLANILAN BAŞLICA FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLER AU - Oktay Yerlikaya Y1 - 2014 PY - 2014 N1 - DO - T2 - Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - EP - VL - 0 IS - 14 SN - 1303-3107-2822-2873 M3 - UR - Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN TANILANMASINDA KULLANILAN BAŞLICA FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLER %A Oktay Yerlikaya %T LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN TANILANMASINDA KULLANILAN BAŞLICA FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLER %D 2014 %J Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi %P 1303-3107-2822-2873 %V 0 %N 14 %R %U |
ISNAD | Yerlikaya, Oktay . "LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN TANILANMASINDA KULLANILAN BAŞLICA FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLER". Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi 0 / 14 (July 2014): - . |
AMA | Yerlikaya O. LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN TANILANMASINDA KULLANILAN BAŞLICA FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLER. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi. 2014; 0(14): -. |
Vancouver | Yerlikaya O. LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN TANILANMASINDA KULLANILAN BAŞLICA FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLER. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi. 2014; 0(14): -. |
IEEE | O. Yerlikaya , "LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN TANILANMASINDA KULLANILAN BAŞLICA FENOTİPİK VE MOLEKÜLER YÖNTEMLER", Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, vol. 0, no. 14, Jul. 2014 |