Su değerli ve vazgeçilemez bir kaynaktır. Özellikle gıda fabrikaları için suyun önemi büyüktür. Su, ürün bileşiminde bulunmasının yanında soğutma, yıkama, temizleme, buhar üretimi ve hammaddenin taşınması gibi gıda proseslerinde çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Süt endüstrisinde ise su ayran, yoğurt, tereyağı, peynir gibi ürünlerin kalitesini ve özelliklerini doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla suyun kalitesi ve güvenliği önem
taşımaktadır. Suyun içilebilir kalitede olup olmadığının anlaşılabilmesi için fiziksel, kimyasal ve biyolojik niteliklerinin bilinmesi gerekmektedir.
Suların gıda endüstrisi açısından uygun hale getirilmesi için genellikle klorlama, ozon, filtrasyon ve UV radyasyon gibi yöntemler kullanılmaktadır. Suda oluşabilecek tehlikeler söz konusu yöntemlerle kontrol altına alınmalı ve kontrollerin etkinliği belirlenmelidir.
Anahtar Kelimeler: Su kalitesi, gıda endüstrisi, süt ürünleri, süt endüstrisi, dezenfeksiyon yöntemleri.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Publication Date | July 15, 2014 |
Published in Issue | Year 2014, Volume 0, Issue 14 |
Bibtex | @ { bursagida52516, journal = {Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi}, issn = {1303-3107}, eissn = {2822-2873}, address = {}, publisher = {Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü}, year = {2014}, volume = {0}, number = {14}, pages = { - }, title = {SÜT ENDÜSTRİSİNDE SU KALİTESİ VE ÖNEMİ}, key = {cite}, author = {Özer, Elif and Kesenkaş, Harun and Kınık, Özer} } |
APA | Özer, E. , Kesenkaş, H. & Kınık, Ö. (2014). SÜT ENDÜSTRİSİNDE SU KALİTESİ VE ÖNEMİ . Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi , 0 (14) , . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/bursagida/issue/3968/52516 |
MLA | Özer, E. , Kesenkaş, H. , Kınık, Ö. "SÜT ENDÜSTRİSİNDE SU KALİTESİ VE ÖNEMİ" . Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi 0 (2014 ): <https://dergipark.org.tr/en/pub/bursagida/issue/3968/52516> |
Chicago | Özer, E. , Kesenkaş, H. , Kınık, Ö. "SÜT ENDÜSTRİSİNDE SU KALİTESİ VE ÖNEMİ". Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi 0 (2014 ): |
RIS | TY - JOUR T1 - SÜT ENDÜSTRİSİNDE SU KALİTESİ VE ÖNEMİ AU - Elif Özer , Harun Kesenkaş , Özer Kınık Y1 - 2014 PY - 2014 N1 - DO - T2 - Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - EP - VL - 0 IS - 14 SN - 1303-3107-2822-2873 M3 - UR - Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi SÜT ENDÜSTRİSİNDE SU KALİTESİ VE ÖNEMİ %A Elif Özer , Harun Kesenkaş , Özer Kınık %T SÜT ENDÜSTRİSİNDE SU KALİTESİ VE ÖNEMİ %D 2014 %J Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi %P 1303-3107-2822-2873 %V 0 %N 14 %R %U |
ISNAD | Özer, Elif , Kesenkaş, Harun , Kınık, Özer . "SÜT ENDÜSTRİSİNDE SU KALİTESİ VE ÖNEMİ". Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi 0 / 14 (July 2014): - . |
AMA | Özer E. , Kesenkaş H. , Kınık Ö. SÜT ENDÜSTRİSİNDE SU KALİTESİ VE ÖNEMİ. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi. 2014; 0(14): -. |
Vancouver | Özer E. , Kesenkaş H. , Kınık Ö. SÜT ENDÜSTRİSİNDE SU KALİTESİ VE ÖNEMİ. Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi. 2014; 0(14): -. |
IEEE | E. Özer , H. Kesenkaş and Ö. Kınık , "SÜT ENDÜSTRİSİNDE SU KALİTESİ VE ÖNEMİ", Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi, vol. 0, no. 14, Jul. 2014 |