Yetişme Ortamına Capsicum annuum Atığı İlavesinin Pleurotus djamor’un Selenyum Düzeyine Etkisi
Bu çalışmada, üretim ortamına selenyum kaynağı olarak farklı oranlarda kırmızı biber atığı ilave edilmiş Pleurotus djamor’un selenyum düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla altı farklı kompozisyonda kompost hazırlanarak P. djamor miseli ile aşılanmış ve hasat edilen mantarların selenyum miktarları analiz edilmiştir. Sonuç olarak % 5 ve 10 oranlarında kırmızı biber atığı ilave edilmiş ortamda üretilen mantarların bünyesinde bir gram kuru maddede sırasıyla 0,268 ve 0, 294 µg düzeyinde selenyum tespit edilmiştir. Daha yüksek oranlardaki kırmızı biber atığı ilavesi mantar miselinin gelişimi ve selenyum birikimi üzerinde negatif etki göstermiştir.
Effect on Selenium Level of Pleurotus djamor on Enriched Media with Capsicum annuum Waste
In this study, selenium levels of P. djamor that different rates red pepper waste was added to the production media as a source of selenium were determined. For this purpose, six different compost group were prepared and inoculated with P. djamor mycelia. Selenium levels of harvested mushrooms were analyzed. In conclusion, 0.268 and 0,.294 µg selenium were determined in one gram dry mushroom that red pepper waste added to compost at 5 and 10 % respectively. Mycelia growth and selenium accumulation were negatively effected by higher rates of red pepper waste.
Capsicum annuum kırmızı biber kompost Pleurotus djamor selenyum / Capsicum annuum compost Pleurotus djamor red pepper selenium
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 19, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 11 Issue: 2 |