Research Article
BibTex RIS Cite

Investigation of Antioxidant Enzymes of Amsonia orientalis in the Presence of Salt Stress and BAP / Tuz Stresi ve BAP Varlığında Amsonia orientalis’in Antioksidan Enzimlerinin İncelenmesi

Year 2016, Volume: 12 Issue: 3, 543 - 551, 25.12.2016

Abstract

Amsonia orientalis Decne
(Apocynaceae), is a threatened plant species providing many glycosides and
glycoalkaloids which have medicinal and economic significance. The species has
a natural distribution only in the north-west of Turkey and the north-east of
Greece. Abiotic stress factors are tought to be 
major causes of plant limited distribution. . Thus, the effect of the
increasing salt concentrations onMDA and H2O2 content and
antioxidant enzymes (SOD, CAT, POD) of Amsonia orientalis was investigated in
the presence of 1.0 mg/mL benzylaminopurine (BAP)-due to sooth effect of BAP-
spectrophotometrically and electroprotometrically. It was found that salt stres
decreased to H2O2 contend but elevated at high
concentrations of NaCl and  enhanced the
specific activities of antioxidant enzymes tested. Electrophotometric analysis
showed that Fe-SOD and Cu/Zn-SODs activities were inhibited while Mn-SOD, CAT
and POD activities remained their activities against increasing salt stres.

Amsonia orientalis
Decne. (Apocynaceae), dünyada sadece Türkiye’nin kuzeybatısı ve Yunanistan’ın
kuzeydoğusunda yayılış gösteren, tıbbi ve ekonomik öneme sahip yapısında çok
sayıda glikozitler ve glikoalkaloitler bulunduran, nadir ve tükenme tehdidi
altında olan bir bitki türüdür. Bitkinin tükenme tehlikesi altına girişinin
önemli sebeplerinden biri olarak giderek artan abiyotik stres koşulları
düşünülmektedir. Çalışmamızda, tuzluluk stresinin Amsonia orientalis’in H2O2
ve MDA seviyeleri ile antioksidan enzimlerinin (SOD, CAT, POD) üzerindeki
etkisi; stresi yatıştırmak amacıyla 1,0 mg/mL benzilaminopürin (BAP) varlığında
elektrofotometrik ve fotometrik olarak irdelelenmiştir. Artan tuz stresi
koşullarında H2O2 ve MDA seviyelerinin benzer olarak
yüksek tuz konsantrasyonlarında arttığı ancak düşük tuz konsantrasyonlarında
azaldığı; üç antioksidan enzimin de spesifik aktivitelerinin arttığı
gözlenmiştir. Elektrofotometrik analizler sonucunda artan tuz stresinin
bitkinin Fe-SOD ve Cu/Zn-SOD aktivitelerini inhibe ettiği, Mn-SOD aktivitesinde
değişiklik oluşturmadığı, CAT ve POD aktivitelerinin ise tüm tuz
konsantrasyonlarında korunduğu gözlenmiştir. 


References

  • Lee, D. H.; Kim, T. S.; Lee, C. B. The inductive responses of the antioxidant enzymes by salt stress in the rice (Oryza sativa L.). Journal of Plant Physiology. 2001; 158, 737-745.
Year 2016, Volume: 12 Issue: 3, 543 - 551, 25.12.2016

Abstract

References

  • Lee, D. H.; Kim, T. S.; Lee, C. B. The inductive responses of the antioxidant enzymes by salt stress in the rice (Oryza sativa L.). Journal of Plant Physiology. 2001; 158, 737-745.
There are 1 citations in total.

Details

Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Yonca Avcı Duman

Arda Acemi This is me

Halil Toygar This is me

Yonca Yüzügüllü This is me

Fazıl Özen This is me

Publication Date December 25, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 12 Issue: 3

Cite

APA Avcı Duman, Y., Acemi, A., Toygar, H., Yüzügüllü, Y., et al. (2016). Investigation of Antioxidant Enzymes of Amsonia orientalis in the Presence of Salt Stress and BAP / Tuz Stresi ve BAP Varlığında Amsonia orientalis’in Antioksidan Enzimlerinin İncelenmesi. Celal Bayar University Journal of Science, 12(3), 543-551. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.280726
AMA Avcı Duman Y, Acemi A, Toygar H, Yüzügüllü Y, Özen F. Investigation of Antioxidant Enzymes of Amsonia orientalis in the Presence of Salt Stress and BAP / Tuz Stresi ve BAP Varlığında Amsonia orientalis’in Antioksidan Enzimlerinin İncelenmesi. CBUJOS. December 2016;12(3):543-551. doi:10.18466/cbayarfbe.280726
Chicago Avcı Duman, Yonca, Arda Acemi, Halil Toygar, Yonca Yüzügüllü, and Fazıl Özen. “Investigation of Antioxidant Enzymes of Amsonia Orientalis in the Presence of Salt Stress and BAP / Tuz Stresi Ve BAP Varlığında Amsonia orientalis’in Antioksidan Enzimlerinin İncelenmesi”. Celal Bayar University Journal of Science 12, no. 3 (December 2016): 543-51. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.280726.
EndNote Avcı Duman Y, Acemi A, Toygar H, Yüzügüllü Y, Özen F (December 1, 2016) Investigation of Antioxidant Enzymes of Amsonia orientalis in the Presence of Salt Stress and BAP / Tuz Stresi ve BAP Varlığında Amsonia orientalis’in Antioksidan Enzimlerinin İncelenmesi. Celal Bayar University Journal of Science 12 3 543–551.
IEEE Y. Avcı Duman, A. Acemi, H. Toygar, Y. Yüzügüllü, and F. Özen, “Investigation of Antioxidant Enzymes of Amsonia orientalis in the Presence of Salt Stress and BAP / Tuz Stresi ve BAP Varlığında Amsonia orientalis’in Antioksidan Enzimlerinin İncelenmesi”, CBUJOS, vol. 12, no. 3, pp. 543–551, 2016, doi: 10.18466/cbayarfbe.280726.
ISNAD Avcı Duman, Yonca et al. “Investigation of Antioxidant Enzymes of Amsonia Orientalis in the Presence of Salt Stress and BAP / Tuz Stresi Ve BAP Varlığında Amsonia orientalis’in Antioksidan Enzimlerinin İncelenmesi”. Celal Bayar University Journal of Science 12/3 (December 2016), 543-551. https://doi.org/10.18466/cbayarfbe.280726.
JAMA Avcı Duman Y, Acemi A, Toygar H, Yüzügüllü Y, Özen F. Investigation of Antioxidant Enzymes of Amsonia orientalis in the Presence of Salt Stress and BAP / Tuz Stresi ve BAP Varlığında Amsonia orientalis’in Antioksidan Enzimlerinin İncelenmesi. CBUJOS. 2016;12:543–551.
MLA Avcı Duman, Yonca et al. “Investigation of Antioxidant Enzymes of Amsonia Orientalis in the Presence of Salt Stress and BAP / Tuz Stresi Ve BAP Varlığında Amsonia orientalis’in Antioksidan Enzimlerinin İncelenmesi”. Celal Bayar University Journal of Science, vol. 12, no. 3, 2016, pp. 543-51, doi:10.18466/cbayarfbe.280726.
Vancouver Avcı Duman Y, Acemi A, Toygar H, Yüzügüllü Y, Özen F. Investigation of Antioxidant Enzymes of Amsonia orientalis in the Presence of Salt Stress and BAP / Tuz Stresi ve BAP Varlığında Amsonia orientalis’in Antioksidan Enzimlerinin İncelenmesi. CBUJOS. 2016;12(3):543-51.