BibTex RIS Cite

ÖĞRENCİLERİN STAJ PROGRAMLARI İLE İŞE ALIM SÜRECİ: DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE “ROTAMIZ ARKAS PROJESİ” ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ

Year 2016, Volume: 14 Issue: 1, 0 - 0, 02.11.2016
https://doi.org/10.18026/cbusos.64306

Abstract

İster üretim ister hizmet sektöründe olsun işletmelerin gelişiminde ve rekabetin sürdürülebilmesinde çalışanların hayati önemi bulunmaktadır. İyi eğitim almış ve alanında deneyimli, uzman ve profesyonel çalışanlar yalnızca işletmeler arasındaki rekabetin değil, aynı zamanda yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası alandaki rekabetin de önemli aktörleridir. Çalışanların bu önemi, yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilere iyi bir teorik eğitim verilmesinin yanı sıra bu eğitimin uygulamayla bütünleştirilerek bilgi, beceri ve yetkinliklerin elde edilmesini,  içselleştirilmesini ve eğitim esnasında mesleki deneyim kazanılmasını gerektirmektedir. Bu kapsamda yükseköğretim kurumlarının pek çoğunda staj uygulamaları eğitimin önemli bir parçası haline getirilmiş ve zorunlu kılınmıştır.

Bu araştırmanın temel amacı üniversite - özel sektör işbirliği kapsamında lisans öğrencilerinin staj programları yoluyla yetiştirilmesi ve işe alım sürecini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda lojistik ve deniz ulaştırması sektöründe faaliyette bulunan bir işletme ile denizcilik eğitimi veren bir fakültenin bölümü arasında, öğrencilere yönelik olarak geliştirilen ve başarılı bir şekilde sürdürülmekte olan özel bir staj programı örnek olay çalışması ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda lojistik ve deniz ulaştırması gibi uygulamalı alanlarda öğrencilerin sektörün insan kaynakları gereksinimlerine uygun olarak eğitimi açısından, staj programlarının üniversite-özel sektör işbirliği ile yürütülmesinin faydalı olduğu,  bu tür staj programlarının öğrencilerin işe alımında ve istihdam edilmelerinde önemli olduğu ortaya konmuştur. Bu çalışma, özel sektör-üniversite işbirliği çerçevesinde staj programları yoluyla gelecekte işletmelerin gereksinim duyduğu insan kaynaklarının yetiştirilmesine yönelik önerilerde bulunarak literatüre katkı sağlamaktadır.

Year 2016, Volume: 14 Issue: 1, 0 - 0, 02.11.2016
https://doi.org/10.18026/cbusos.64306

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Didem Özer Çaylan

Verda Akpınarlı This is me

Durmuş Ali Deveci

Publication Date November 2, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 14 Issue: 1

Cite

APA Özer Çaylan, D., Akpınarlı, V., & Deveci, D. A. (2016). ÖĞRENCİLERİN STAJ PROGRAMLARI İLE İŞE ALIM SÜRECİ: DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE “ROTAMIZ ARKAS PROJESİ” ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(1). https://doi.org/10.18026/cbusos.64306