Abstract
Aim; In developing societies, acne, blemish, wrinkle formation in the face area and the deteriorating structure of the skin require constant care. Acne and scars are observed due to increased sebum formation and microorganisms. In addition, dark spots on the skin develop due to excess melanin. We aimed to develop a face cream formula containing Rosa damascena Mill. and Avena Sativa L (oat).
Method; Cream formulations were prepared using three components (surfactant, oil phase, water phase) by emulsification method. HLB values of the formulations were calculated based on oil phase concentration. Reliability of the components used in the formulation was calculated using MoS values PODsys / (SED*cons.%). It was calculated based on the resistance to shear with a rotational viscometer. Physicochemical properties were tested under different climate conditions for 3 months. Total bacteria and fungi analyses were reported as CFU/g for Staphylococcus aureus, aerobic mesophilic (bacteria, yeast mold), Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa, Candida albicans using pour plate method.
Results; The result of organoleptic control of cream formulations showed that nine formulations formed homogeneous and single phase stable creams. The tenth formulation showed phase separation observed in creams due to wrong emulsifier selection. According to the spreadability and fluidity properties, viscosity values in FC-F-7 formulation varied between 1944.5 ± 342.3 cP and 40953.0 ± 1787.0 cP. These results showed that cetyl alcohol increased viscosity compared to beeswax and paraffin wax. As a result of the search for a cream formulation with suitable physicochemical properties for face area, FC-F-7 formulation was developed.
Conclusion; It has been found that fatty esters have an effect on physical properties such as rheology and spreadability when developing cream formulations. In cream formulations to be developed for the face area, the design and development of formulations with natural ingredients that have proven their reliability and stability have been carried out.
Avena Sativa L Emulsions Facial Cream Microbiological analysis Rosa damascena Mill.
Giriş ve Amaç: Gelişen toplumlar yüz bölgesinde sivilce, leke, kırışıklık oluşumu ve cildin bozulan yapısı nedeni ile sürekli bakıma ihtiyaç duymaktadır. Sebum oluşumunun artması ve mikroorganizmalar nedeni ile akne ve izleri oluşumu gözlemlenmektedir. Ayrıca ciltte koyu lekeler, aşırı melanin nedeniyle gelişir. Rosa damascena Mill. ve, Avena sativa L (yulaf) içeren yüz krem formülü geliştirmeyi ve geliştirilen ürünün antimikrobiyal koruyucularının halk sağlığı için uygunluğunu test etmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Krem formülasyonları temel olarak üç bileşen (yüzey aktif madde, yağ fazı, su fazı) kullanılarak emülsifikasyon yöntemi ile hazırlanmıştır. Formülasyonların HLB değereleri yağ fazı konsantrasyonundan hareketle hesaplandı. Formülasyyon içerisinde kullanılan bileşenleri güvenilirlikleri MoS değerleri PODsys /(SED*cons.%) üzerinden hesaplandı. Rotasyonal bir vizkozimetre ilekrem formülasyonlarının viskoziteleri kaymaya karşı gösterdiği direnç üzerinden hesaplandı. 3 ay süresince farklı iklim koşullarında fizikokimyasal özellikleri test edildi. Dökme plaka yöntemi kullanılarak Staphylococcus aureus, aerobik mezofilik (bakteri, maya küfü), Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa, Candida albicans için toplam bakteri ve mantar analizleri CFU/g olarak raporlandı.
Bulgular: Krem formülasyonlarının organoleptik kontrolleri sonucunda dokuz formülasyonun homojen ve tek fazlı stabil kremler hazırlandı. Onuncu formülasyon emülgatör seçiminin yanlış yapılması nedeni ile kremlerde gözlemlenen faz ayrışması gözlemlendi. Sürülebilirlik ve reolojik özelliklerinden elde edilen sonuçlarına göre FC-F-7 formülasyonunda viskozite değerleri 1944.5 ± 342.3 cP ile 40953.0 ± 1787.0 cP arasında değişmiştir. Bu değerler göstermiştir ki setil alkol’ün viskozite üzerine etkisi arı mumu ve parafin mumu’na göre daha fazla artırmıştır.
Sonuç: Yağ esterleri krem formülasyonlarının reoloji, sürülebilirlik gibi fiziksel özellikleri üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Yüz bölgesi için geliştirilecek krem formülasyonlarında doğal bileşenler ile güvenilirliği ve stabilitesini kanıtlamış formülasyonların tasarımı ve geliştirilmesi gerçekleştirilmiştir.
Avena Sativa L. Emülsiyon Mikrobiyolojik analiz Rosa damascena Mill. Yüz Kremi
Herhangi bir etik ihlali yapılmadığını beyan ederim
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Halk Sağlığı (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 5 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 4 |