Yazılı kaynakların aksine, arkeolojik kalıntılar Lykia'da tarımsal üretimin önemli kanıtlarını temsil ederler. Bu nedenle bu ön çalışma, bölgedeki zeytinyağı ve şarabın üretim ve organizasyon süreçlerini daha iyi anlamak için arkeolojik kayıtlara odaklanır. Bu bağlamda ma-kalede, öncelikle bölgenin topografik yapısına değinilmiş, ardından tarım terasları, çiftlikler ve üretim donanımları, tarihsel perspektif açısından irdelenmiştir. Çalışmadan, bölgede zeytinyağı ve şarap üretiminin özellikle MS III. yüzyılda başlayan artışın, Myra teritoryumunda belgelendiği üzere MS VI. yüzyılda da devam ettiği ve bu dönemde Manastırların da üretiminde aktif rol oynadıkları sonucuna ulaşılmaktadır.
In contrast with the written sources, archae-ological remains represent substantial evidences of the agricultural production in Ancient Lycia. Hence this preliminary work focuses on the archaeological records to better understand the organisation and production processes of olive oil and wine in the region. In that regard the present paper first adresses the topographical texture of the region, and then engages the content to the particular locations of the agricultural terraces, farmsteads, workshops and other production facilities in a diachronic perspevtive. In brief, it is argued here that the olive oil and wine production in Lycia began to increase in IIIth c. AD and then again continued to steadily grow in 6th c. AD as it is well documented in the territorium of Myra where the monasteries in the region played an important role in production.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 29, 2018 |
Submission Date | March 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 |
The issue of the relevant year publishes a maximum of 25 articles, with article acceptance dates falling between 15th October and 1st May. As of October 2024, Cedrus will accept articles only in foreign languages.