Purpose: The descriptive study was conducted during September-October 2010 in order to determine critical thinking level and problem solving ability of nurse managers and nurses working at private hospitals.
Method: The sample group is formed by 109 nurse managers and 1314 nurses who were available and agreed to take part in the study. Information form including identifying and professional characteristics of nurse managers and nurses, California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI), and Problem-Solving Inventory (PSI) were used as data collection tools. The data were evaluated with percentage, mean, standard deviation, independent samples test, One-Way ANOVA, Scheffe’s test, and Pearson’s correlation test.
Results: CCTDI mean scores were low for the nurse managers (225.2±20.9) and for nurses (222.8±21.4). Mean scores of “systematicity” sub-scale (27.2±3.9) and “inquisitiveness” sub-scale (42.1±6.1) of CCTDI were observed to be higher in nurses compared to nurse managers. PSI mean scores were determined to be average for nurse managers (102.6±12.8) and nurses (101.1±15.6). Mean scores of “problem-solving confidence” (31.4±6.7) and “approach-avoidance” sub-scales (44.5±7.2) of PSI were higher in nurse managers compared to nurses. Age group, educational status, professional working period, unit worked and working type of nurses affected their CCTDI scores whereas educational status of nurse managers and nurses affected PSI scores with statistical significance (p<0.05).
Conclusion: Critical thinking levels of nurse managers and nurses were found to be low based on CCTDI and their problem solving skills were determined to be average based on PSI. In the light of these results, it is recommended to provide internal and external training programs and develop strategies in order to improve critical thinking disposition and problem solving skills.
Amaç: Araştırma özel hastanelerde çalışan yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin eleştirel düşünme düzeyi ve problem çözme becerilerini belirlemek amacıyla Eylül-Ekim 2010 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi.
Yöntem: Araştırmada örneklem seçilmemiş olup, çalışma 109 yönetici hemşire ve 1314 hemşirede gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren Bilgi Formu, California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği (CEDEÖ), Problem Çözme Envanteri (PÇE) kullanıldı. Veriler, yüzdelik, ortalama, standart sapma, ilişkisiz grup t-testi, One Way ANOVA, Scheffe testi ve Pearson korelasyon testi ile değerlendirildi.
Bulgular: Yönetici hemşirelerin CEDEÖ puanı 225,2±20,9 olarak , hemşirelerin ise 222,8±21,4 olarak düşük düzeyde bulundu. Hemşirelerin CEDEÖ alt boyutlarından olan “sistematiklik” (27,2±3,9) ve “meraklılık” (42,1±6,1) boyutlarının puan ortalamasının yönetici hemşirelerden daha yüksek olduğu görüldü. Yönetici hemşirelerin PÇE puanı 102,6±12,8 olarak, hemşirelerin ise 101,1±15,6 olarak orta düzeyde bulundu. Yönetici hemşirelerin PÇE alt boyutlarından olan “problem çözme güveni” (31,4±6,7) ve “yaklaşma-kaçınma” (44,5±7,2) boyutlarının puan ortalamasının hemşirelerden daha yüksek olduğu görüldü. Hemşirelerin yaş, eğitim durumu, meslekte çalışma süresi, çalışma şekli, çalıştığı birim CEDEÖ puanlarını, yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin eğitim durumu PÇE puanlarını etkilediği ve aralarında istatiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (p<0.05).
Sonuç: Yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin CEDEÖ’ye göre eleştirel düşünme düzeyleri düşük, PÇE’ye göre problem çözme becerileri orta düzeyde bulundu. Bu sonuçlara dayalı olarak eleştirel düşünme eğiliminin ve problem çözme becerilerinin arttırılmasına yönelik kurum içi-kurum dışı eğitim programlarının verilmesi ve stratejilerin geliştirilmesi önerildi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 3, 2015 |
Submission Date | May 3, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 5 Issue: 1 |