Current Issue

Issue: 22, 1/2/24

Year: 2023

Research Articles

Book Review

Colloquim Anatolicum dünyada ve Türkiye’de eskiçağ tarihi, arkeolojisi ve filolojisiyle ilgili Türk ve yabancı bilim insanlarının nitelikli çalışma ve araştırmalarına yer vererek söz konusu disiplinlere uluslararası düzeyde katkı yapmayı amaçlar.

Colloquium Anatolicum tarihöncesi, Eski Yakındoğu ve Yunan-Roma uygarlıkları tarihi ve arkeolojisi, Eskiçağ dilleri, epigrafi, nümismatik, arkeometri, kültür mirası yönetimi, arkeolojik rapor gibi Eskiçağ bilimlerinin her dalında özgün makalelere, konferans metinleri, kitap eleştirilerine yer vermektedir

1. Colloquium Anatolicum is published annually by the Turkish Institute of Archaeology (Institutum Turcicum Scientiae Antiquitatis) and contains texts of conferences delivered on different subjects related to the antiquity, original research articles and book reviews.

2. Manuscripts must be written in clear and concise Turkish, German, French or English. Any manuscript submitted to the journal should not contain content that has been formally published in a peer reviewed journal or another formally citable manner, whether in print or electronic.

- The Editorial Office only will accept text files in MS word format, with single line spacing
- 12 pt font size (Times New Roman). The total size, including the photographs and illustrations, - should not exceed 15 A4 pages.
- Bibliographic references should be cited within the text (see Art. 8) and explanatory footnotes must be indicated below the page with a font size of 10 pt.

3. The articles should contain 150 words summary, English/Turkish title, and five keywords both provided in Turkish and in English.

4. The number of diagrams, maps, drawings and photographs should not exceed 20 in total.

5. Descriptions for the photographs and artwork must include their sources (if applicable) and be submitted on a separate paper.

6. All types of visual material in digital format must be 15 cm long with a resolution of 300 pixel/inch minimum; in case the image is intended to be a full-page one, then the long side must be 22 cm. In addition, digital images should be submitted in TIFF/JPEG format, executable in Adobe Photoshop. Images embedded in another program (e.g. Microsoft Word) will not be accepted. Drawings prepared in drawing programs be delivered in their original format without any conversion.

7. Please submit the full text (including Figures) as a single MS Word (Microsoft Word 2010 or newer versions) file and as PDF via the page of the journal in Dergipark.

8. Bibliographical references should be given in the text in parentheses containing the name of the author, the year of the publication and the number of pages. No bibliographical footnotes will be accepted except for the explanations that are thought to disturb the course of the text.

(Walsh 1998:12)
(Lopez, Rice 2006:13-14).
(Demir et al. 2006:48).


9. The reference list is provided at the end of the manuscript. Citations should be listed in alphabetical order as follows:

Book:

Surname, N. Year
Book Title (İtalic). Publisher, City.

Patterns of Culture, Houghton Mifflin Company, Boston.

Surname, N., Surname, N., Surname, N., Year
Book Title (İtalic). Publisher, City.

Hofstede, G., Hofstede, G.J., Minkov, M., 2010
Cultures and Organizations. McGraw-Hill Publishing, New York.

Chapter:

Surname, N. Year
Chapter. Book Title, N. Surname, N. Surname (ed.), Publisher, City: page numbers.
Watson, J. 1998
Engineering Education in Japan After the Iwakura Mission. The Iwakura Mission in America and Europe: A New Assessment, I. Nish (ed.), Japan Library, Surrey:108-112.

Dinçol, A., Dinçol, B. 1992
Die Urartaeische Inschrift aus Hanak (Kars). Hittite and other Anatolian and Near Eastern Studies in Honour of Sedat Alp, H. Otten, E. Akurgal, H. Ertem, A. Süel (ed.), Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara: 109-117.

Journal:

Surname, N. Year
Tittle. Journal Name Vol. (No): page numbers.

Robinson, M. 1995
Frank Calvert and the Discovery of Troia. Studia Troica 5: 323-341.

Gerritsen, F., Özbal, R., Thissen, L. 2013
The Earliest Neolithic Levels at Barcın Höyük, Northwestern Turkey. Anatolica 39: 53–92.

Internet Citation:

Surname, N. Year
Title (İtalic). ... date ... web page: ...

Narangoa, L. 2000
Japan’s Modernization: The Iwakura Mission to Scandinavia in 187. February 18, 2017 http://kontur.au.dk/fileadmin/www.kontur.au.dk/OLD_ISSUES/pdf/kontur_02/li_narangoa.pdf

Unpublished thesis

Surname, N. Year
Tittle. Name of the University, Institution, (Unpublished Dissertation), City.

Konyar, E. 2004
Doğu Anadolu Erken Demir Çağı Kültürü: Arkeolojik Kazı ve Yüzey Araştırmaları Bulgularının Değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul.


10. The articles to be submitted to our annual periodical should be uploaded to the Dergipark

11. The Journal reserves the right not to publish the articles.

Yayın Etiği Beyanı

Colloquium Anatolicum yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser; Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için: https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing

Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış olmalı, başka bir dergide değerlendirme sürecinde bulunmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. Ayrıca intihale karşı  iThenticate İntihal Programının sonuçları göz önüne alınır. Duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.

Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.


Araştırma Etiği

Colloquium Anatolicum araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

- Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.


- Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.


- Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.


- Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.


- Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.


- Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.


- Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.


- Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.


- İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.



Yazarların Sorumluluğu

Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır. Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.

Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formunda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar.

Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir.

Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.



Editör ve Hakem Sorumlulukları


Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder. Baş editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur. Gereğinde hata sayfası yayınlamalı ya da düzeltme yapmalıdır.

Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.

Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar. Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar. Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.

Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.

Colloquium Anatolicum makale gönderim ve dergi hazırlık sürecinin herhangi bir aşamasında yazarlarından ücret talep etmez.