Denemede, topraktaki organik madde kaynaklarından biri olan hümik asidin, bitki yetiştiriciliğinde artan dozlarda kullanılmasıyla birlikte, alınabilir potasyum üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’ne ait olan naylon örtülü ısıtmasız serada, 08.03.2013 ile 17.05.2013 tarihleri arasında yürütülmüştür. Deneme materyali olarak TKİ HÜMAS kullanılmış ve saksılarda yetiştirilen Helen çeşidi mısır bitkisine 6 farklı dozda (0, 2, 4, 6, 8 ve 10 L/da) hümik asit uygulanarak yetiştirilen bitkilerde yaprak sayısı, bitki boyu, gövde çevresi, kök yaş ağırlığı, gövde yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, gövde kuru ağırlığı, toprakta alınabilir potasyum, bitki kökünde ve bitki gövdesinde toplam potasyum parametreleri incelenmiştir. Sonuç olarak denemede, bitki tarafından alınan potasyum miktarının, hümik asit dozu arttıkça rakamsal olarak artış göstermekte olduğu gözlenmiş fakat bu artışın istatistiksel olarak bir önem taşımadığı saptanmıştır
In this study; humic acid, which is one of the organic sources in soil, used in plant cultivation with increasing doses, the effects can be investigated over potassium. Research, Çanakkale Onsekiz Mart University, Department of Soil Science and Plant Nutrition nylon covered unheated greenhouse, was conducted between 08.03.2013 and 17.05.2013. As experimental material TKI Humas used and grown in pots Helen varieties of maize in the six different doses (0, 2, 4, 6, 8 and 10 L ha-1) of humic acid by applying the plants grown in the number of leaves, plant height, stem girth, root weight, body wet weight, root dry weight, shoot dry weight, potassium in the soil can be obtained, and in plant roots total potassium parameters were studied in the plant body. As a result of experiment, the amount of potassium by the plant received HA numerically increasing dosage increased but this increase was observed to be at a statistically insignificant was determined
Other ID | JA27PV45FK |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 2 Issue: 2 |