Review
BibTex RIS Cite

Türkiye ve Ege Bölgesi Çayır-Mera Alanları ile Yem Bitkileri Tarımına Genel Bir Bakış

Year 2017, Volume: 5 Issue: 1, 21 - 28, 01.08.2017

Abstract

Dünya nüfusundaki hızlı artış nedeniyle,
insanların hayvansal kaynaklı gıda gereksinmelerinin karşılanmasında önemli
sorunlar ortaya çıkmaktadır. Hayvancılık faaliyetlerinde et, süt, yumurta vb.
ürünlerin elde edilebilmesi için çiftlik hayvanlarının fonksiyonlarının ve
gereksinmelerinin iyi bilinmesi ve yaşamlarını devam ettirmeleri, kaliteli ve
yüksek miktarda ürün vermeleri için düzgün ve yeterli beslenmesi gerekmektedir.
Ülkemizde 11.901.791 HB’ye eşdeğer büyükbaş (%74.62), 3.926.017 HB’ye eşdeğer
küçükbaş (%24.62) ve 120.743 HB’ye eşdeğer tek tırnaklılar (%0.76) olmak üzere
15.948.552 HB değeri hayvan varlığımız bulunmaktadır. Tarla tarımı içerisindeki
yem bitkileri üretiminden 11.416.477 ton ve çayır-mera alanlarından ise
10.273.257 ton olmak üzere yılda toplam 21.689.734 ton kaliteli kuru ot üretilmektedir.
Hayvan varlığımız ve üretilen kuru ot miktarı dikkate alındığında oluşan kaba
yem açığı miktarının 51.075.535 ton olduğu anlaşılmaktadır. Günümüzde bu
açığın; sap, saman ve kavuz vb. yem değeri düşük kaba yemlerle veya yoğun/karma
yem kaynaklarından karşılanmaya çalışılsa da yeterli olmayacağı aşikârdır. Ülkesel
tarım politikalarının temel hedefi olması gereken “kendine yeterlilik”
ilkesinin yerine getirilebilmesi için
gerekli önlemlerin en kısa
sürede alınması ve dikkatle uygulanması sağlanmalıdır.




References

  • Avcıoğlu, R., Soya, H. ve Çelen, A.E., 1998. Meralarımızın Hukuksal Durumu ve Mera Yasası Üzerine Görüşler. Ege Bölgesi l. Tarım Kongresi, Aydın, Cilt:2, 242-249.
  • Cevheri, A.C. ve Polat, T., 2009. Şanlıurfa’da Yem Bitkileri Tarımının Dünü, Bugünü ve Yarını. HR.Ü.Z.F. Dergisi, 13(1): 63-67.
  • Gökkuş A, Koç, A., Çomaklı, B., 1995. Çayır-Mer’a Uygulama Kılavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları No: 142, 49-50.
  • Karadağ, Y., Çınar, S., Taşyürek., T., Gökalp, S., ve Özkurt, M., 2016. Tokat-Kazova Ekolojik Koşullarında Bazı Çok Yıllık Yem Bitkilerinin Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel Sayı-2), 206-21.
  • Kuşvuran, A., Nazlı, R.İ. ve Tansı, V., 2011. Türkiye’de ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde Çayır-Mera Alanları, Hayvan Varlığı ve Yem Bitkileri Tarımının Bugünkü Durumu. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2), 21-32.
  • Mut, H., Geze, M., Gülümser, E., Başaran, U., Çopur Doğrusöz, M. ve Ayan, İ., 2016. Yozgat’ta Yem Bitkileri Tarımının Genel Durumu. I. Uluslararası Bozok Sempozyumu, 5-7 Mayıs 2016, Yozgat, Bildiri Kitabı Cilt:4, 133-139.
  • Sağlamtimur, T., Tansı, V. ve Baytekin, H., 1998. Yem Bitkileri Yetiştirme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: C-74. 3. Baskı, 238s., Adana.
  • Soya, H., Avcıoğlu, R. ve Geren, H., 2004. Yembitkileri (II. Baskı), Ders Kitabı, Hasat Yayıncılık Ltd. Şti., İstanbul, 223s.
  • Karadağ, Y., Çınar, S., Taşyürek., T., Gökalp, S., ve Özkurt, M., 2016. Tokat-Kazova Ekolojik Koşullarında Bazı Çok Yıllık Yem Bitkilerinin Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel Sayı-2), 206-21.
  • Kuşvuran, A., Nazlı, R.İ. ve Tansı, V., 2011. Türkiye’de ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde Çayır-Mera Alanları, Hayvan Varlığı ve Yem Bitkileri Tarımının Bugünkü Durumu. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2), 21-32.
  • Mut, H., Geze, M., Gülümser, E., Başaran, U., Çopur Doğrusöz, M. ve Ayan, İ., 2016. Yozgat’ta Yem Bitkileri Tarımının Genel Durumu. I. Uluslararası Bozok Sempozyumu, 5-7 Mayıs 2016, Yozgat, Bildiri Kitabı Cilt:4, 133-139.
  • Sağlamtimur, T., Tansı, V. ve Baytekin, H., 1998. Yem Bitkileri Yetiştirme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: C-74. 3. Baskı, 238s., Adana.
  • Soya, H., Avcıoğlu, R. ve Geren, H., 2004. Yembitkileri (II. Baskı), Ders Kitabı, Hasat Yayıncılık Ltd. Şti., İstanbul, 223s

General View to Meadow-Rangelands and Forage Crops Cultivation of Aegean Region and Turkey

Year 2017, Volume: 5 Issue: 1, 21 - 28, 01.08.2017

Abstract



Because of the fast increase in the population of the
world, important problems emerge in covering the needs of animal-originating
nutrients of human beings. In order to obtain meat, milk, egg and similar
products in animal husbandry activities, it is necessary that the functions and
requirements of farm animals are well-known, and these animals must be well-fed
to continue their lives and produce quality and high-amount products. In our
country, the animal existence is equal to 15.948.552 HB, and 11.901.791 HB of
it is cattles (74.62%); 3.926.017 HB of it is sheeps and goats (24.62%); and
120.743 HB of it is equines (0.76%). The annual quality fodder production is
21.689.734 tons and 11.416.477 tons of it is from forage plant breeding in
agricultural activities and 10.273.257 tons of it comes from meadow-pasture
areas. When the amount of the fodder and the animal existence in our country
are considered it is understood that the lacking rough feed deficit is
51.075.535 tons. Although this deficit is filled with stalks, hays and husks,
which have low nutrient values, or with intense/mixed feed sources, it is clear
that this will not suffice. In order to achieve “self-sufficiency”
principle, which must be the basic target of national agricultural policies,
necessary precautions must be taken and applied immediately.

References

  • Avcıoğlu, R., Soya, H. ve Çelen, A.E., 1998. Meralarımızın Hukuksal Durumu ve Mera Yasası Üzerine Görüşler. Ege Bölgesi l. Tarım Kongresi, Aydın, Cilt:2, 242-249.
  • Cevheri, A.C. ve Polat, T., 2009. Şanlıurfa’da Yem Bitkileri Tarımının Dünü, Bugünü ve Yarını. HR.Ü.Z.F. Dergisi, 13(1): 63-67.
  • Gökkuş A, Koç, A., Çomaklı, B., 1995. Çayır-Mer’a Uygulama Kılavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları No: 142, 49-50.
  • Karadağ, Y., Çınar, S., Taşyürek., T., Gökalp, S., ve Özkurt, M., 2016. Tokat-Kazova Ekolojik Koşullarında Bazı Çok Yıllık Yem Bitkilerinin Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel Sayı-2), 206-21.
  • Kuşvuran, A., Nazlı, R.İ. ve Tansı, V., 2011. Türkiye’de ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde Çayır-Mera Alanları, Hayvan Varlığı ve Yem Bitkileri Tarımının Bugünkü Durumu. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2), 21-32.
  • Mut, H., Geze, M., Gülümser, E., Başaran, U., Çopur Doğrusöz, M. ve Ayan, İ., 2016. Yozgat’ta Yem Bitkileri Tarımının Genel Durumu. I. Uluslararası Bozok Sempozyumu, 5-7 Mayıs 2016, Yozgat, Bildiri Kitabı Cilt:4, 133-139.
  • Sağlamtimur, T., Tansı, V. ve Baytekin, H., 1998. Yem Bitkileri Yetiştirme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: C-74. 3. Baskı, 238s., Adana.
  • Soya, H., Avcıoğlu, R. ve Geren, H., 2004. Yembitkileri (II. Baskı), Ders Kitabı, Hasat Yayıncılık Ltd. Şti., İstanbul, 223s.
  • Karadağ, Y., Çınar, S., Taşyürek., T., Gökalp, S., ve Özkurt, M., 2016. Tokat-Kazova Ekolojik Koşullarında Bazı Çok Yıllık Yem Bitkilerinin Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel Sayı-2), 206-21.
  • Kuşvuran, A., Nazlı, R.İ. ve Tansı, V., 2011. Türkiye’de ve Batı Karadeniz Bölgesi’nde Çayır-Mera Alanları, Hayvan Varlığı ve Yem Bitkileri Tarımının Bugünkü Durumu. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2), 21-32.
  • Mut, H., Geze, M., Gülümser, E., Başaran, U., Çopur Doğrusöz, M. ve Ayan, İ., 2016. Yozgat’ta Yem Bitkileri Tarımının Genel Durumu. I. Uluslararası Bozok Sempozyumu, 5-7 Mayıs 2016, Yozgat, Bildiri Kitabı Cilt:4, 133-139.
  • Sağlamtimur, T., Tansı, V. ve Baytekin, H., 1998. Yem Bitkileri Yetiştirme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: C-74. 3. Baskı, 238s., Adana.
  • Soya, H., Avcıoğlu, R. ve Geren, H., 2004. Yembitkileri (II. Baskı), Ders Kitabı, Hasat Yayıncılık Ltd. Şti., İstanbul, 223s
There are 13 citations in total.

Details

Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Gülcan Demiroğlu Topçu

Şükrü Sezgi Özkan

Publication Date August 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 5 Issue: 1

Cite

APA Demiroğlu Topçu, G., & Özkan, Ş. S. (2017). General View to Meadow-Rangelands and Forage Crops Cultivation of Aegean Region and Turkey. COMU Journal of Agriculture Faculty, 5(1), 21-28.