Domates yaprak güvesi, Tuta absoluta (Meyrick) son yıllarda
ülkemizde domatesin en önemli zararlılarından birisi haline gelmiştir. Bu
araştırmada, domates yaprak güvesinin larva, pupa, ergin gibi farklı biyolojik
dönemlerinde protein içeriklerinin ve protein fraksiyonlarının değişimi incelenmiştir.
Örnekler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Böcek
Moleküler Biyolojisi Laboratuvarı’nda 4 yıldır devamlı olarak yetiştirilen
laboratuvar kolonisinden elde edilmiştir. Farklı biyolojik dönemlerdeki
örneklerin protein içerikleri Bradford yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Protein
fraksiyonlarının ayrımı için %12’lik Sodyum Dodecyl Sulphate Poliakrilamid Jel
(SDS-PAGE) ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, domates yaprak
güvesinin farklı biyolojik dönemlerindeki protein içeriğinin önemli şekilde
değiştiği belirlenmiştir. En yüksek protein miktarı %9.41 olarak ergin erkek
bireylerde ve en düşük protein miktarı da %5.19 olarak II. dönem larvalarda
tespit edilmiştir. SDS-PAGE analizi sonucunda elde edilen jel görüntüsünden,
boyutlara ayrılan protein fraksiyonlarının moleküler ağırlıkları yaklaşık 49 kDa
ile 265 kDa arasında değiştiği saptanmıştır. Tespit edilen bantlar arasında 69
kDa moleküler ağırlığa sahip bant tüm biyolojik dönemlerde belirlenmiştir. Çalışma
sonuçları doğrultusunda, domates yaprak güvesinin farklı biyolojik
dönemlerinin, farklı protein
içeriklerine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 1 |