Bu çalışmada, farklı yağ ve jel ajanları kullanılarak oluşturulan
oleojellerin katı yağ içeriklerinin yakın kızıl ötesi (NIR) spektroskopisi kullanılarak
belirlenmesi amaçlanmıştır. Kalibrasyon veri seti için farklı katı yağ
içeriğine sahip 96 oleojel örneğinin 20 ve 35 °C’de katı yağ içerikleri nükleer
manyetik rezonans (NMR) spektroskopisi ile belirlenmiştir. Örneklerin NMR ile
belirlenen 20 ve 35 °C’deki katı yağ içeriklerinin sırasıyla %1,65-9,84 ve
%1,05-8,77 değerleri arasında olduğu tespit edilmiştir. Katı yağ içeriğinin belirlenmesinde NMR
hasarsız bir teknik olmasına rağmen örnek hazırlama aşamasının zaman alıcı
olması gibi bir olumsuzluğu da bulunmaktadır. NMR spektroskopisi ile belirlenen
katı yağ içerik değerleri ile NIR spektroskopisi ile tahminlenen değerler
arasında güçlü bir korelasyon 20 °C (r1=89,29 ve RMSEP=0,774) ve 35
°C (r2=92,32 ve RMSEP=0,601) olduğu görülmektedir. Çalışmadan elde
edilen sonuçlar NIR spektroskopisinin katı yağ içeriğinin tahmini için NMR
spektroskopisinin yerini alacak güvenilir ve hızlı bir teknik olduğunu
göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: 2 |