Bitkisel üretimde verimi ve
üretim kalitesini sınırlayan etmenlerden biri de bitkinin maruz kaldığı su
stresidir. Uzaktan algılamada spektral yansıma ölçümleri kullanılarak bitkideki
su stresi belirlenebilmektedir. Bu çalışmada, biber (Capsicum annuum, L. cv. California Wonder) bitkisinde hem yaprak
hem de taç düzeyinde yapılan spektral ölçümler sonucu hesaplanan indekslerin su
stresine tepkileri ve yaprak su potansiyeli ile aralarındaki ilişkiler
araştırılmıştır. Bu amaçla 2018 yılında Çanakkale’de kurulan denemede, bir tam
sulama (%100) ve üç su stresi düzeyi (%75, %50 ve %25) olmak üzere 4 farklı
sulama konusu ele alınmıştır. Yaprak düzeyindeki yansıma ölçümleri 1°, taç
düzeyindeki ölçümler ise 25° görüş açılı lens kullanılarak yapılmıştır. Elde
edilen bu yansıma değerlerinden bitkinin fizyolojik durumuna hassas olan Su
İndeksi (WBI), Değişken Konumlu Su Bant İndeksi (fWBI), Normalize Edilmiş
Vejetatif Değişim İndeksi (NDVI), Basit Oran (SR) ve Kırmızı-Yeşil Oran İndeksi
(RGI) olmak üzere beş farklı spektral indeks hesaplanmıştır. Çalışma sonucuna
göre yaprak düzeyinde hesaplanan indekslerden sadece SR, taç düzeyinde
hesaplanan indekslerden de fWBI, NDVI ve RGI su stresini ayırt etmede
diğerlerine göre daha başarılı bulunmuştur. Ayrıca genel itibariyle taç
ölçümlerinin yaprak düzeyindeki ölçümlere göre daha iyi sonuçlar verdiği
görülmüştür. Yaprak su potansiyeli ile her iki ölçüm tekniğiyle de hesaplanan
spektral indeksler arasında önemli ilişkiler elde edilmiştir. Regresyon analizi
sonuçlarına göre; en yüksek belirtme katsayıları (R2), yaprak
düzeyinde WBI ve fWBI (R2=0,87), taç düzeyinde de fWBI ve RGI (R2=0,86)
indeksleri ile yaprak su potansiyeli arasında olmuştur. Sonuç olarak her iki
ölçüm tekniğiyle hesaplanan spektral indekslerin biberde su stresinin ve yaprak
su potansiyelinin belirlenmesinde önemli potansiyele sahip olduğu söylenebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 1 |