Vakum ve nabız oranı, süt sağım makinelerinin sağım performansını etkileyen önemli çalışma parametreleridir. Buna ek olarak, süt sağım makinasındaki malzemelerin tasarımı ve bileşimleri, meme lastiklerinin performans özelliklerini etkileyen diğer ana unsurlardır. Bu çalışmanın amacı, vakum ve nabız oranı değişimlerinin, sağım performansına etkilerini belirlemektir. Araştırma Bursa Uludağ Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Çiftliği süt sığırcılığı sağım tesisinde yürütülmüştür. Sağım sistemi 2x4 balıkkılçığı tipinde olan 8 sağım üniteli, sürü yönetimli bir tesistir. Çiftlikte günde 3 kez sağım yapılmakta ve ortalama 68 adet Holstein cinsi inek sağılmaktadır. Denemelerde bir veya daha fazla süt sağım için eksik gözlemleri olan ineklerin çıkarılmasından sonra kullanılabilir 52 inek kaydı değerlendirmeye alınmıştır. Sağım sisteminde 41, 44, 47 kPa vakumlar ve 60:40, 65:35, 70:30 nabız oranları seçilerek, belirli bir kombinasyonda vakum ve nabız oranı değişimleri yapılmıştır. Ölçümler, meme lastiklerinin önerilen sağım ömrünün yarısında (1250 sağım) yapılmıştır. İnek başına 9 gün boyunca, toplamda 27 sağım gözlemi yapılmıştır. Deneyler süresince sürü yönetim programından sağım verimi, pik ve ortalama süt akış hızları, sağım süresi, sağımın ilk 2 min’deki süt verimi ve yine sağımın ilk 2 min’deki süt verimi yüzdesine ait veriler incelenmiştir. Deneme sonuçlarına göre en yüksek sağım verimi ve en düşük sağım süresi 44 kPa'lık vakumda elde edilmiştir. 70:30 nabız oranında tüm sağım parametreleri en iyi sonucu vermiştir. Vakum seviyesi ve nabız oranı interaksiyonuna göre sağım süresi, pik süt akış hızı, ilk 2 min’deki süt verimi ve yüzde oranları önemli bulunmuş, ancak sağım verimi ve ortalama süt akış hızı önemli bulunmamıştır. Ortalama ve pik süt akış hızları, ilk 2 min’deki süt verimi ve yüzde oranı her artan vakum seviyesi ve nabız oranında artmış, sağım süresi ise azalmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 14, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 1 |