Bu çalışma ile Çanakkale il sınırları içerisinde Kaz dağları bölgesi salgı ballarının bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Ayvacık, Bayramiç, Çan ve Yenice bölgelerinden temin edilen salgı bal örneklerinin; elektriksel iletkenlik, viskozite, nem ve Brix, renk, kül, asitlik ve pH değeri, şeker profili, mineral profili, prolin ve diastaz sayısı analizleri gerçekleştirilmiş ve bu analiz sonuçları istatistiksel anlamda incelenmiştir. Bu çalışmada, salgı bal örneklerin başlıca kalite özellikleri olan elektriksel iletkenlik değerleri 0,86-1,89 mS/cm aralığında, nem içerikleri %15,10-%18,25 aralığında ve prolin içeriği 614,36- 1040,20 mg/kg aralığında değişkenlik gösterdiği ayrıca diastaz sayısının 8’den yüksek ve serbest asitlik değerinin 50 meq/kg’den düşük olduğu tespit edilmiştir.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
FYL-2018-2557 ve FBA-2018-2563
Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiş (Proje Numaraları: FYL-2018-2557 ve FBA-2018-2563) bir Yüksek Lisans Tez çalışmasıdır.
In this study, it was aimed to determine some quality properties of the honeydew honey of the Ida Mountains region within the borders of Çanakkale province. For this purpose, honeydew honey samples were obtained from Ayvacık, Bayramiç, Çan and Yenice those are the towns of Çanakkale being neighbors to Ida Mountains. Electrical conductivity, viscosity, moisture and brix, color, ash, acidity and pH value, sugar profile, mineral profile, proline and diastase number analyzes were performed for the honey samples and the results of these analyzes were analyzed statistically. In this study, electrical conductivity values, which are the main quality parameters of honeydew honey samples, are in the range of 0,86- 1,89 mS/cm, moisture content is between 15,10%-18,25%, and proline content is 614,36- 1040,20 mg/kg. It was also determined that the diastase numbers were higher than 8 and the free acidity values were lower than 50 meq/kg.
FYL-2018-2557 ve FBA-2018-2563
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | FYL-2018-2557 ve FBA-2018-2563 |
Publication Date | July 25, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 10 Issue: 1 |