The aim of this study is to protect the quality
of Bayramiç Beyazı nectarines and to take more places in the market by
extending the storage period. For this purpose, the
fruits that meet the appropriate conditions are harvested and stored in cold
storage with 0°C temperature and 90-95% relative humidity for 50 days. Fruits in plastic boxes without any treatment
(control), in low density polyethylene (LDPE) packaging (MAP1), in LDPE (MAP2)
packaging material with special water vapor permeability (polypropylene +
ethylvinylin) and finally ethylene sachet which is ethylene
absorptive property placed in the package in addition to MAP1 and MAP2
treatments were stored. During the storage period, some fruit characteristics
were examined at 25 days intervals, O2, CO2 and internal
ethylene synthesis in the MAP packages were measured. According to the results
obtained, the aging of the fruits was delayed compared to the control fruits in
different MAP conditions. In terms of the quality parameters examined, the best
results on the basis of the treatments were found in the fruits with special
permeable LDPE (polypropylene + ethylvinylin) bags containing ethylene
absorbency. As a result, it was determined that it is possible to extend the
storage period to 50-60 days by treatment of MAP2 while Bayramiç Beyazı fruits
were stored for 25-30 days at 0° C and 90-95% relative humidity conditions.
Bu
çalışmayla Bayramiç Beyazı nektarin meyvesinin kalitesinin korunması ve
depolama süresinin uzatılmasıyla pazarda daha fazla yer alması hedeflenmiştir.
Bu amaç kapsamında uygun şartları sağlayan meyveler hasat edilerek 0ºC sıcaklık
ve %90-95 oransal nem içeren soğukta 50 gün süreyle depolanmıştır. Depolamada;
herhangi bir uygulama yapılmadan plastik kasalar içerisinde (kontrol), düşük
yoğunluklu polietilen (LDPE) ambalaj (MAP1) içerisinde, özel su buharı
geçirgenliğine sahip (polipropilen + ethylvinilin) LDPE (MAP2) ambalaj
materyali içerisinde son olarak MAP1 ve MAP2 uygulamalarına ek ambalaj
içerisine yerleştirilen etileni emici özelliği bulunan özel pedler (ethylene
sached) uygulamalarına tabi tutulmuşlardır. . Muhafaza süresince 25 gün
aralıkla bazı meyve özellikleri incelenmiş, MAP ambalajlar içerisindeki O2,
CO2 ve içsel etilen sentezi ölçülmüştür. Bulgularımıza göre; farklı MAP koşullarında
meyvelerin yaşlanmalarının kontrol meyvelere göre geciktirildiği sonucuna
varılmıştır. İncelenen kalite parametreleri bakımından uygulamalar bazında en
iyi sonuç içerisine etilen pedi konulan özel geçirimli LDPE (polipropilen + ethylvinilin)
torbalar içerisinde muhafaza edilen meyvelerde saptanmıştır. Sonuç olarak;
Bayramiç Beyazı nektarin meyveleri 0oC sıcaklık ve %90-95 oransal
nem koşullarında açıkta 25-30 gün depolanırken MAP2 uygulaması ile depolama
süresini 50-60 güne uzatmak mümkün olmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | December 17, 2018 |
Acceptance Date | October 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 2 |