BibTex RIS Cite

Music in Peace Building and Conflict Resolution: The Case of Fairouz

Year 2016, Volume: 2 Issue: 3, 123 - 129, 30.09.2016

Abstract

Bugün Ortadoğu’nun birçok ülkesinde Lübnanlı şarkıcı Fairouz kültürel ve politik bir ikon, aynı zamanda da barış sembolü ve Lübnanlılık ruhunun somutlaşmış hali olarak kabul edilir. Fairouz’un güçlü ve etkileyici sesiyle biçimlenen imgesinin 1975 yılında Lübnan’da patlak veren 15 yıllık iç savaşın ilerlemesini durduracak derecede etkili olduğuna inanılır. Fairouz bir müzisyen olarak Ortadoğu’nun hem kültürel hem de dini çeşitliliğini Lübnanlı milliyetçilik duygularıyla birlikte yansıtarak Lübnan’ın özgürlük davasıyla eşdeğer noktaya ulaşmıştır. Bu makale, hem sesi hem de sessizliğiyle Fairouz’un şiddetli toplumsal çatışmaları, birlikte yaşam, uzlaşma ve barışla ikame etme konusunda müziğin gizli gücünü ortaya koyma biçimini keşfedip tartışmayı amaçlamaktadır

Music in Peace Building and Conflict Resolution: The Case of Fairouz

Year 2016, Volume: 2 Issue: 3, 123 - 129, 30.09.2016

Abstract

Today, the Lebanese singer Fairouz is regarded as a cultural and political icon, a symbol of peace and humanity, and embodiment of the soul of Lebanon. Her image formed by her powerful voice is so influential, to the extent that she is believed to have stopped the progress of the 15-year civil war in Lebanon that broke out in 1975. This article seeks to explore and discuss the ways Fairouz has revealed the power of music that overcomes the impasses of conflict, the value of peace, reconciliation, and coexistence both with her singing and silence on the on hand, and has become synonymous with the cause of freedom of Lebanon, reflecting both the cultural and religious diversity along with Lebanese nationalistic sentiments on the other.

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Research Article
Authors

Gönenç Hongur

Publication Date September 30, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 2 Issue: 3

Cite

APA Hongur, G. (2016). Music in Peace Building and Conflict Resolution: The Case of Fairouz. Current Research in Social Sciences, 2(3), 123-129.