Bu çalışmada siyah ve yeşil çayların toplam fenolik madde miktarı, antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri ve renk parametreleri araştırılmıştır. Yeşil çayların toplam fenolik madde içerikleri 3915 – 309 mg GAE/L arasında siyah çayların ise 2089 ile 152 mg GAE/L arasında değişmiştir. En yüksek antioksidan aktivite değeri yeşil çay örneklerinde (1942.761 μmol TE/L) belirlenmiştir. Antimikrobiyal aktivite analizleri sonucuna göre siyah çayların 200 ve 100 mg/ml oranlarında demlenmesiyle elde edilen ekstraktların P. aeruginosa üzerine etkisi olmasına rağmen S. aureus ve E. coli üzerinde hiçbir inhibisyon etkisinin olmadığı görülmüştür. Yeşil çaylarda ise tüm konsantrasyonlarda P. aeruginosa üzerine antimikrobiyal etki görüldüğü saptanmıştır.
In this study, total phenolic content, antioxidant, antimicrobial activity and colour parameters of black and green teas were investigated regarding to brewing concentrations of teas. Total phenolic content of green teas ranged between 309-3915 mg GAE/L while in black teas they changed from 152 to 2089 mg GAE/L. The highest antioxidant activity was detected in green teas with 1942.761 μmol TE/L. Antimicrobial activity analysis showed that brewing the black teas at ratios of 200 and 100 mg/ml exhibited antimicrobial activity on P. aeruginosa while they did not show inhibitory effect on S. aureus and E. coli. However, all green tea concentrations exhibited antimicrobial effect on P. aeruginosa.
Subjects | Agricultural, Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors |
|
Publication Date | June 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017, Volume 32, Issue 1 |
Bibtex | @research article { cutarim374143, journal = {Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi}, issn = {2636-7874}, eissn = {2630-6034}, address = {Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın Ünitesi Balcalı-Sarıçam 01330 Adana}, publisher = {Cukurova University}, year = {2017}, volume = {32}, pages = {13 - 18}, doi = {}, title = {Comparison of Bioactive and Antimicrobial Properties of Black and Green Teas}, key = {cite}, author = {Kadiroğlu, Pınar and Dıblan, Sevgin} } |
APA | Kadiroğlu, P. & Dıblan, S. (2017). Comparison of Bioactive and Antimicrobial Properties of Black and Green Teas . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 32 (1) , 13-18 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/cutarim/issue/33801/374143 |
MLA | Kadiroğlu, P. , Dıblan, S. "Comparison of Bioactive and Antimicrobial Properties of Black and Green Teas" . Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 32 (2017 ): 13-18 <https://dergipark.org.tr/en/pub/cutarim/issue/33801/374143> |
Chicago | Kadiroğlu, P. , Dıblan, S. "Comparison of Bioactive and Antimicrobial Properties of Black and Green Teas". Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 32 (2017 ): 13-18 |
RIS | TY - JOUR T1 - Comparison of Bioactive and Antimicrobial Properties of Black and Green Teas AU - Pınar Kadiroğlu , Sevgin Dıblan Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 13 EP - 18 VL - 32 IS - 1 SN - 2636-7874-2630-6034 M3 - UR - Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 Çukurova Journal of Agricultural and Food Sciences Comparison of Bioactive and Antimicrobial Properties of Black and Green Teas %A Pınar Kadiroğlu , Sevgin Dıblan %T Comparison of Bioactive and Antimicrobial Properties of Black and Green Teas %D 2017 %J Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi %P 2636-7874-2630-6034 %V 32 %N 1 %R %U |
ISNAD | Kadiroğlu, Pınar , Dıblan, Sevgin . "Comparison of Bioactive and Antimicrobial Properties of Black and Green Teas". Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 32 / 1 (June 2017): 13-18 . |
AMA | Kadiroğlu P. , Dıblan S. Comparison of Bioactive and Antimicrobial Properties of Black and Green Teas. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2017; 32(1): 13-18. |
Vancouver | Kadiroğlu P. , Dıblan S. Comparison of Bioactive and Antimicrobial Properties of Black and Green Teas. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2017; 32(1): 13-18. |
IEEE | P. Kadiroğlu and S. Dıblan , "Comparison of Bioactive and Antimicrobial Properties of Black and Green Teas", Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 32, no. 1, pp. 13-18, Jun. 2017 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.