Proteinler
büyüme, gelişme, hücrelerin onarımı ve sağlıklı yaşam için gerekli olan besin
öğelerindendir. Dünya üzerindeki nüfus artışıyla beraber, mevcut protein
kaynakları zamanla azalmakta ve dolayısıyla yeni alternatif protein
kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bitkisel protein kaynakların zengin
besleyici içeriğine sahip olması, vegan, vejetaryan gibi özel tüketici grupları
tarafından tercih edilmesi, ucuz ve kolay ulaşılabilir olması, bitkisel
proteinlerin gıda uygulamalarında kullanılması için iyi bir alternatif kaynak
olmasını sağlamıştır. Bitkisel proteinler yağlı tohumlar, tahıllar, bakliyatlar
ve yeşil sebzeler olmak üzere geniş kaynak çeşitliliğine sahiptir. Bu bitkisel
protein kaynaklarından elde edilen protein izolatları ya da konsantreleri,
gösterdiği fonksiyonel özelliklere göre gıda uygulamalarında
kullanılabilmektedir. Bu derleme kapsamında tahıl, yağlı tohumlar, bakliyatlar
ve yeşil sebzeler gibi bitkisel protien kaynakları hakkında bilgiler verilmiş,
protein içeriğinden, amino asit diziliminden ve fonksiyonel özelliklerinden
bahsedilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.