Son
yıllarda insanoğlunun güvenilir gıdaya olan ihtiyacı, hiç olmadığı kadar
artmıştır. Hızla artan nüfus, çevre kirliliği ve iklim değişikliği, zirai
denetim uygulamaları ve hayvansal üretim maliyetleri dünyada gıda elde etmeyi
dahası mevcut gıdaları güvenilir tutabilmeyi zorlaştırmıştır. Gıdaların uzun
süreli güvenilir ve sağlıklı kalabilmesi için birçok gıda koruma yöntemi
uygulanmışsa da ancak radyasyonun keşfinden sonra bu alanda hızlı bir ilerleme
kaydedilmiştir. Farklı gıdalarda radyasyonla (ışınlama) hijyen ve muhafaza
uygulamaları denenerek aynı zamanda gıdaların besin değerleri de takip
edilmiştir. Daha önemlisi, farklı gıdaların korunması için uygulanması gereken
ışınlama miktarları titizlikle belirlenmiştir. Ayrıca ışınlamaya bağlı
gıdaların besin değerlerindeki kayıplar ve gıda zehirlenmeleri ile ışınlama
uygulamalarının maliyetleri üzerine uzun süreli araştırmalar yapılmıştır. Gıda
endüstrisinde lokomotif bir sektör olan ışınlanma uygulamaları ekonomik
katkıları hariç gıda hijyeni ve sağlığı açısından en güvenilir yöntem olması
ile tüm dünyada en çok başvurulan yöntemdir. Bu derlemede, gıda koruma yöntemleri
içinde önemli bir rolü olan “Işınlama” uygulamasının, mikroorganizmalara, gıda
bileşenlerine ve ambalajlama materyallerine etkisi, teknolojik gelişimiyle
birlikte gıda güvenliği ve tüketici bakış açısıyla değerlendirilmesi
amaçlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 34 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.