Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2019, Volume: 34 Issue: 2, 126 - 141, 31.12.2019

Abstract

Project Number

16484

References

  • Abdelnour, A., Engelmann, F., (2002) Cryopreservation of Chayote (Sechium edule jacq. sw.) zygotic embryos and shoot-tips from in vitro plantlets, CryoLetters 23, 281-282, c/o Royal Veterinary College, London NW1 0TU, UK.
  • Aung, L. H., Ball, A., Kushad, M., (1990) Developmental and nutritional aspects of chayote (Sechium edule, Cucurbitaceae). Economic Botany 44 (2):157-164.
  • Cruz-Martínez V. O., Castellanos-Hernández O. A., Acevedo-Hernández G. J, Rodríguez- Sahagún A., (2013) Evaluation of different methods for in vitro plant regeneration of Sechium edule. XV Congreso Nacional de Biotecnología y Bioingeniería. 23-28 Junio, 2013 Cancún, México.
  • Cruz-Martínez V., Castellanos-Hernández O. A., Acevedo-Hernández G. J, Torres-Morán M. I., Gutiérrez-Lomelí M., Ruvalcaba-Ruiz D., Zurita F., Rodríguez- Sahagún A., (2017) Genetic fidelity assessment in plants of Sechium edule regenerated via organogenesis. South African Journal of Botany 112:118–122.
  • Newstrom, L. E., (1991) Evidence for the origin of Chayote, Sechium edule (Cucurbitaceae). Economic Botany 45 (3):410-428.
  • Ordonez, A., Gomez J. D., Vattuone, M. A., lsla, M. I., (2006) Antioxidant activities of Sechium edule (Jacq.) Swartz extracts. Food Chemistry 97:452-458.
  • Robinson, R.W., Decker-Walters, D.S., (1997) Cucurbits. CAB International, Wallingford, U.K.
  • Rubatzky, V. E., Yamaguchi, M., (1997) World vegetables (principles, production and values, second edition). International Thomson Publishing, New York, USA. 842 pp.
  • Saade, R. L., (1996) Chayote, Sechium edule (Jacq.) Sw. promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 8. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Gatersleben/International Plant Genetics Resources Institute, Rome, Italy.
  • Tuna, M., Flow sitometri ve tarımsal araştırmalarda kullanımı. II. Flow Sitometri ve Tarımsal Araştırmalarda Kullanımı Eğitim Programı notları, 16-17 Ocak 2014, Tekirdağ.

Dikenli Kabağın In Vitro Rejenerasyonu Üzerine Çalışmalar

Year 2019, Volume: 34 Issue: 2, 126 - 141, 31.12.2019

Abstract

Araştırmada,
yaprak eksplantları kullanılarak yapılan rejenerasyon çalışmalarında MS
ortamında farklı BA, GA3 ve NAA konsantrasyonları denenmiştir.
BA’nın 1 ve 1.5 mg/L konsantrasyonları (% 100) ile NAA’nın 1 mg/L konsantrasyonu
(% 87.50) diğer uygulamalara göre daha yüksek kallus oluşturmuştur. Ancak,
oluşan kalluslar karardığı için bitki üretilememiştir. Gövde tomurcukları ve
sürgün uçlarının kullanıldığı rejenerasyon çalışmalarında ise farklı BA ve GA3
konsantrasyonları içeren MS ortamları denenmiştir. Bu eksplantlarda en yüksek
sürgün oluşturma oranları, 0.5 (% 83.75) veya 0.75 (% 87.50) mg/L BA bulunan MS
ortamlarından elde edilmiştir. Köklendirme için 400 mg/L sefotaksim sodyum’lu
NAA’sız (% 80.00) veya 0.05 (% 100.00) mg/L NAA içeren MS ortamlarının
kullanılmasının uygun olacağı belirlenmiştir. 

Supporting Institution

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi-Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü Birimi

Project Number

16484

Thanks

Çalışmamıza desteğinden dolayı MKÜ BAP birimine (Proje No: 16484), ayrıca Flow Sitometri analizinde yardımcı olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Emin ÇALIŞKAN ve Doç. Dr. Ahmet Latif TEK’e teşekkür ederiz.

References

  • Abdelnour, A., Engelmann, F., (2002) Cryopreservation of Chayote (Sechium edule jacq. sw.) zygotic embryos and shoot-tips from in vitro plantlets, CryoLetters 23, 281-282, c/o Royal Veterinary College, London NW1 0TU, UK.
  • Aung, L. H., Ball, A., Kushad, M., (1990) Developmental and nutritional aspects of chayote (Sechium edule, Cucurbitaceae). Economic Botany 44 (2):157-164.
  • Cruz-Martínez V. O., Castellanos-Hernández O. A., Acevedo-Hernández G. J, Rodríguez- Sahagún A., (2013) Evaluation of different methods for in vitro plant regeneration of Sechium edule. XV Congreso Nacional de Biotecnología y Bioingeniería. 23-28 Junio, 2013 Cancún, México.
  • Cruz-Martínez V., Castellanos-Hernández O. A., Acevedo-Hernández G. J, Torres-Morán M. I., Gutiérrez-Lomelí M., Ruvalcaba-Ruiz D., Zurita F., Rodríguez- Sahagún A., (2017) Genetic fidelity assessment in plants of Sechium edule regenerated via organogenesis. South African Journal of Botany 112:118–122.
  • Newstrom, L. E., (1991) Evidence for the origin of Chayote, Sechium edule (Cucurbitaceae). Economic Botany 45 (3):410-428.
  • Ordonez, A., Gomez J. D., Vattuone, M. A., lsla, M. I., (2006) Antioxidant activities of Sechium edule (Jacq.) Swartz extracts. Food Chemistry 97:452-458.
  • Robinson, R.W., Decker-Walters, D.S., (1997) Cucurbits. CAB International, Wallingford, U.K.
  • Rubatzky, V. E., Yamaguchi, M., (1997) World vegetables (principles, production and values, second edition). International Thomson Publishing, New York, USA. 842 pp.
  • Saade, R. L., (1996) Chayote, Sechium edule (Jacq.) Sw. promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 8. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Gatersleben/International Plant Genetics Resources Institute, Rome, Italy.
  • Tuna, M., Flow sitometri ve tarımsal araştırmalarda kullanımı. II. Flow Sitometri ve Tarımsal Araştırmalarda Kullanımı Eğitim Programı notları, 16-17 Ocak 2014, Tekirdağ.
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

İlknur Külahlıoğlu Çeğil 0000-0002-1480-3942

Sebahattin Çürük 0000-0003-0542-3363

Project Number 16484
Publication Date December 31, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 34 Issue: 2

Cite

APA Külahlıoğlu Çeğil, İ., & Çürük, S. (2019). Dikenli Kabağın In Vitro Rejenerasyonu Üzerine Çalışmalar. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 34(2), 126-141.
AMA Külahlıoğlu Çeğil İ, Çürük S. Dikenli Kabağın In Vitro Rejenerasyonu Üzerine Çalışmalar. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2019;34(2):126-141.
Chicago Külahlıoğlu Çeğil, İlknur, and Sebahattin Çürük. “Dikenli Kabağın In Vitro Rejenerasyonu Üzerine Çalışmalar”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 34, no. 2 (December 2019): 126-41.
EndNote Külahlıoğlu Çeğil İ, Çürük S (December 1, 2019) Dikenli Kabağın In Vitro Rejenerasyonu Üzerine Çalışmalar. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 34 2 126–141.
IEEE İ. Külahlıoğlu Çeğil and S. Çürük, “Dikenli Kabağın In Vitro Rejenerasyonu Üzerine Çalışmalar”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 34, no. 2, pp. 126–141, 2019.
ISNAD Külahlıoğlu Çeğil, İlknur - Çürük, Sebahattin. “Dikenli Kabağın In Vitro Rejenerasyonu Üzerine Çalışmalar”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 34/2 (December 2019), 126-141.
JAMA Külahlıoğlu Çeğil İ, Çürük S. Dikenli Kabağın In Vitro Rejenerasyonu Üzerine Çalışmalar. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2019;34:126–141.
MLA Külahlıoğlu Çeğil, İlknur and Sebahattin Çürük. “Dikenli Kabağın In Vitro Rejenerasyonu Üzerine Çalışmalar”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 34, no. 2, 2019, pp. 126-41.
Vancouver Külahlıoğlu Çeğil İ, Çürük S. Dikenli Kabağın In Vitro Rejenerasyonu Üzerine Çalışmalar. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2019;34(2):126-41.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.