Araştırma, adaçayının çiçeklenme öncesi,
tam çiçeklenme ve çiçeklenme sonrası dönemde yapılan hasatta yaprak (daldaki üst,
orta ve alt yapraklar) ve çiçek verimi, uçucu yağ oranı ve kimyasal
kompozisyonunun belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Isparta Uygulamalı
Bilimler Ünversitesi deneme alanında 2014 yılında kurulan 4 yaşındaki adaçayı
plantasyonu materyal olarak kullanılmış ve çalışma 2018 yılında tesadüf
bloklarında faktöryel deneme desenine göre 3 tekerrürlü planlanmıştır.
En yüksek yaş ve kuru yaprak verimleri, çiçeklenme dönemi sonunda orta yaprakta
(sırasıyla, 60.89 g/bitki ve 26.06 g/bitki) ve uçucu yağ oranı ise tam çiçekenme döneminde üst yapraklarda (%1.73) tespit edilmiştir. En düşük yaş ve
kuru yaprak verimi çiçeklenme öncesi dönemde alt yapraklarda, uçucu yağ oranı
ise çiçeklenme sonu alt yapraklarda belirlenmiştir. Yaş ve kuru çiçek verimi ve uçucu yağ oranı tam
çiçeklenme döneminde çiçeklenme sonuna göre dahayüksek olmuştur.
Adaçayının yaprak ve çiçeklerinin
uçucu yağında ana bileşenler olarak 1,8 sineol, β-tuyon, α-tuyon, kafur, borneol L, karyofillen, α-humulen ve leden önemli bileşenler
olarak belirlenmiştir.
Genel olarak, çiçeklenem sonunda
orta yaprakların yaş ve kuru yaprak verimi daha yüksek olmasına rağmen, uçucu yağın kalitesi bakımından; tüyon
oranının yüksek, kafur oranının düşük olduğu çiçeklenme öncesi dönem olarak
tespit edilmiştir. Yaprakların pozisyonları değerlendirdiğinde tüm gelişme
dönemlerinde üst ve orta yaprakların alt yapraklara göre daha düşük oranda
kafur içerdiği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 35 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.