Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Tarımsal Atıkların Ganoderma lucidum Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalite Üzerine Etkisi

Year 2021, Volume: 36 Issue: 2, 275 - 288, 31.12.2021
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.55

Abstract

Bu çalışmada, Ganoderma lucidum (Reishi mantarı) yetiştiriciliğinde, farklı yetiştiricilik ortamlarının verim ve kalite üzerine etkilerinin test edilerek, en uygun substrat materyallerinin ve bunların karışım oranlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. G. lucidum’un tohumluk miselleri sekiz farklı yetiştiricilik ortamına aşılanmıştır. Çalışmada; yetiştirme ortamlarının pH ve nem içeriği üç farklı dönemde belirlenmiş, misel sarım hızı, verim, biyolojik etkinlik ve ortalama ağırlık açısından ortamlar karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda, en yüksek verim ve biyolojik etkinlik B4 (2 mısır koçanı + 1 buğday kepeği) yetiştiricilik ortamından elde edilmiştir. En kısa misel sarım süresi ise B3 ve B6 ortamlarında kaydedilmiştir.

Supporting Institution

Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi

Project Number

FYL-2019-12318

References

  • Ağaoğlu, Y., İlbay, M. E., Uzun, A. (1992) Değişik Talaş + Kepek Karışımlarının Pleurotus sajor-caju’nun Verimi Üzerine Etkileri. Türkiye 4.Yemeklik Mantar Kongresi, II. Cilt, 2-4 Kasım 1992, Yalova.
  • Anonim (2019) Agroma Mantar. www.agromantar.com
  • Atila, F. (2020) Comparative study on the mycelial growth and yield of Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) Karst. on different lignocellulosic wastes. Acta Ecologica Sinica 40:153-157. doi: 10.1016/j.chnaes.2018.11.007
  • Barreto, S. M., Lopez, M. V., Levin, L. (2008) Effect of culture parameters on the production of the edible mushroom Grifola frondosa (maitake) in tropical weathers. World J Microbiol Biotechnol 24:1361. doi: 10.1007/s11274-007-9616-z
  • Bernabé-González, T., Cayetano-Catarino, M., Bernabé-Villanueva, G., Romero-Flores, A., Ángel-Ríos, M.D., Pérez-Salgado, J. (2015) Cultivation of Ganoderma lucidum on Agricultural By-Products in Mexico. Micologia Aplicada International 27(2):25-30.
  • Bilgir, B., Boztok, K. (1983) Kültür Mantarı (Agaricus bisporus L. Sing)’nın Besin Değeri Üzerine Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(1):9-17.
  • Chang, S. T., Buswell, J. A. (1996) Mushroom Nutriceuticals. World J Microb Biotechnol 12:473-476. doi: 10.1007/BF00419460
  • Dundar, A., Acay, H., Yildiz, A. (2008) Yield performances and nutritional contents of three oyster mushroom species cultivated on wheat stalk. Afr J Biotechnol 7:3497-3501.
  • Erkel, E.I. (2009a). The effect of different substrate mediums on yield of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. J Food Agric Environ 77:841-844.
  • Erkel, I.E. (2009b) Yield Performance of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst Cultivation on Substrates Containing Different Protein and Carbohydrate Sources. African J Agric Res 4(11):1331-1333.
  • Gbolagade, J. S. (2006) Bacteria associated with compost used for cultivation of Nigerian edible mushrooms Pleurotus tuber-regium (Fr.) Singer, and Lentinus squarrosulus (Berk.). Afr J Biotechnol 5:338-342.
  • Gurung, O. K., Budathoki, U., Parajuli, G. (2012) Effect of Different Substrates on the Production of Ganoderma lucidum (Curt.:Fr.) Karst. Our Nature 10:191-198. doi: 10.3126/on.v10i1.7781
  • Hsieh, C., Yang, F. C. (2004) Reusing soy residue for the solid-state fermentation of Ganoderma lucidum. Bioresource Technol 91:105-109. doi: 10.1016/s0960-8524(03)00157-3
  • İlbay, M. E. (1994) Lentinus edodes Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinde Değişik Yetiştirme Ortamları ve Katkı Maddelerinin Verim ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi.
  • Jeewanthi, L. A. M. N., Ratnayake, K., Rajapakse, P. (2017) Growth and Yield of Reishi Mushroom [Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst] in Different Sawdust Substrates. Journal of Food and Agriculture 10(1&2):8-16. doi: 10.4038/jfa.v10i1-2.5208
  • Kacar, B. (1972) Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri, II. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 453, Ankara.
  • Koçyiğit, A. E., (1984) Kayın Mantarı (Pleurotus ostreatus) Türünde Misel Geliştirme ve Primordium Oluşturma Dönemlerinde Uygulanan Farklı Sıcaklık ve Işık Düzeylerinin Verim ve Kaliteye Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, Ankara.
  • Küçükomuzlu, B., Pekşen, A. (2005) Yetiştirme ortamı ağırlıklarının Pleurotus mantar türlerinin verim ve kalitesi üzerine etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(3) 64-71.
  • Kurt, Ş. (2008) Değişik Tarımsal Artıkların Kayın Mantarı (Pleurotus ostreatus, Pleurotus sajor-caju) Yetiştiriciliğinde Kullanım Olanakları. Doktora Tezi, Enstitüsü, Adana.
  • Lincoof, G. H. (1988) The Audubon Society Field Guide to North American Mushrooms. Chanticleer Press, New York.
  • Matilla, P., Salo-Väänänen, P., Könkö, K., Aro, H., Jalava, T. (2002) Basic Composition and Amino Acid Contents of Mushrooms Cultivated in Finland. J Agric Food Chem 50(22):6419-6422.
  • Peksen, A., Yakupoglu, G. (2009) Tea waste as a supplement for the cultivation of Ganoderma lucidum. World J Microbiol Biotechnol 25(4):611-618. doi: 10.1007/s11274-008-9931-z
  • Roy, S., Jahan, M. A. A., Das, K. K., Munshi, S. K., Noor, R. (2015) Artificial Cultivation of Ganoderma lucidum (Reishi Medicinal Mushroom) Using Different Sawdusts as Substrates. American Journal of BioScience 3(5):178-182. doi: 10.11648/j.ajbio.20150305.13
  • Sánchez, C. (2004) Modern aspects of mushroom culture technology. Appl Microbiol Biotechnol 64(6):756-62. doi: 10.1007/s00253-004-1569-7
  • Scrase, R. J., Elliott, T. J. (1998) Biology and Technology of Mushroom Culture: Microbiology of Fermented Foods, Vol 2. B. J. B. Wood (Ed.), 543-584, Blackie Academic Professional, London.
  • Shen, Q., Royse, D. J. (2002) Effects of genotypes of maitake (Grifola frondosa) on biological efficiency, quality and crop cycle time. Appl Microbiol Biotechnol 58(2):178-82. doi: 10.1007/s00253-001-0875-6
  • Smith, J. E., Rowan, N. J., Sullivan, R. (2002) Medicinal Mushrooms: Their therapeutic properties and current usage with special emphasis on cancer treatments. University of Strathclyde & Cancer Research, UK.
  • Subbu Lakshmi, S. (2013) In vivo Utilization of Seafood Processing Wastes for Cultivation of the Medicinal Mushroom (Ganoderma lucidum) Using Agro-Industrial Waste. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research 6(4):51-54.
  • Veena, S. S., Pandey, M. (2011) Paddy straw as a substrate for the cultivation of Lingzhi or Reishi medicinal mushroom, Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.) P. Karst. in India. Int J Med Mushrooms 13(4):397-400. doi: 10.1615/intjmedmushr.v13.i4.100
  • Yakupoğlu, G., Pekşen, A. (2011) Çay Atığından Hazırlanan Farklı Kompost ve Partikül Büyüklüğünün Ganoderma lucidum Mantarının Verimi ve Bazı Morfolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Ekoloji 20(78):41-47. Doi: 10.5053/ekoloji.2011.787
  • Yang, F. C., Hsieh, C., Chen, H. M. (2003) Use of stillage grain from a rice-spirit distillery in the solid state fermentation of Ganoderma lucidum. Process Biochem 39(1):21-26. Doi: 10.1016/S0032-9592(02)00255-8
  • Yen, F. (2008) Farklı Ganoderma lucidum Suşlarının Sıvı ve Katı Besin Ortamlarında Misel ve Karpofor Gelişimi ile Verim ve Bazı Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Adana.
  • Zadrazil, F. (1978) Cultivation of Pleurotus: The Biology and Cultivation of Edible Mushroom. S. T. C. Chang, W. A. Hayes (Ed.), 521-554, Academic Press, New York.
  • Zhao, J. D., Zhang, X. Q. (1994) Importance, distribution and taxonomy of Ganodermataceae in China. Proceedings of Contributed Symposium, 59A, B, 5th International Mycological Congress, Vancouver, 14-21 Ağustos 1994, pp. 1-2.
Year 2021, Volume: 36 Issue: 2, 275 - 288, 31.12.2021
https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.55

Abstract

Project Number

FYL-2019-12318

References

  • Ağaoğlu, Y., İlbay, M. E., Uzun, A. (1992) Değişik Talaş + Kepek Karışımlarının Pleurotus sajor-caju’nun Verimi Üzerine Etkileri. Türkiye 4.Yemeklik Mantar Kongresi, II. Cilt, 2-4 Kasım 1992, Yalova.
  • Anonim (2019) Agroma Mantar. www.agromantar.com
  • Atila, F. (2020) Comparative study on the mycelial growth and yield of Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) Karst. on different lignocellulosic wastes. Acta Ecologica Sinica 40:153-157. doi: 10.1016/j.chnaes.2018.11.007
  • Barreto, S. M., Lopez, M. V., Levin, L. (2008) Effect of culture parameters on the production of the edible mushroom Grifola frondosa (maitake) in tropical weathers. World J Microbiol Biotechnol 24:1361. doi: 10.1007/s11274-007-9616-z
  • Bernabé-González, T., Cayetano-Catarino, M., Bernabé-Villanueva, G., Romero-Flores, A., Ángel-Ríos, M.D., Pérez-Salgado, J. (2015) Cultivation of Ganoderma lucidum on Agricultural By-Products in Mexico. Micologia Aplicada International 27(2):25-30.
  • Bilgir, B., Boztok, K. (1983) Kültür Mantarı (Agaricus bisporus L. Sing)’nın Besin Değeri Üzerine Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(1):9-17.
  • Chang, S. T., Buswell, J. A. (1996) Mushroom Nutriceuticals. World J Microb Biotechnol 12:473-476. doi: 10.1007/BF00419460
  • Dundar, A., Acay, H., Yildiz, A. (2008) Yield performances and nutritional contents of three oyster mushroom species cultivated on wheat stalk. Afr J Biotechnol 7:3497-3501.
  • Erkel, E.I. (2009a). The effect of different substrate mediums on yield of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. J Food Agric Environ 77:841-844.
  • Erkel, I.E. (2009b) Yield Performance of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst Cultivation on Substrates Containing Different Protein and Carbohydrate Sources. African J Agric Res 4(11):1331-1333.
  • Gbolagade, J. S. (2006) Bacteria associated with compost used for cultivation of Nigerian edible mushrooms Pleurotus tuber-regium (Fr.) Singer, and Lentinus squarrosulus (Berk.). Afr J Biotechnol 5:338-342.
  • Gurung, O. K., Budathoki, U., Parajuli, G. (2012) Effect of Different Substrates on the Production of Ganoderma lucidum (Curt.:Fr.) Karst. Our Nature 10:191-198. doi: 10.3126/on.v10i1.7781
  • Hsieh, C., Yang, F. C. (2004) Reusing soy residue for the solid-state fermentation of Ganoderma lucidum. Bioresource Technol 91:105-109. doi: 10.1016/s0960-8524(03)00157-3
  • İlbay, M. E. (1994) Lentinus edodes Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinde Değişik Yetiştirme Ortamları ve Katkı Maddelerinin Verim ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi.
  • Jeewanthi, L. A. M. N., Ratnayake, K., Rajapakse, P. (2017) Growth and Yield of Reishi Mushroom [Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst] in Different Sawdust Substrates. Journal of Food and Agriculture 10(1&2):8-16. doi: 10.4038/jfa.v10i1-2.5208
  • Kacar, B. (1972) Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri, II. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 453, Ankara.
  • Koçyiğit, A. E., (1984) Kayın Mantarı (Pleurotus ostreatus) Türünde Misel Geliştirme ve Primordium Oluşturma Dönemlerinde Uygulanan Farklı Sıcaklık ve Işık Düzeylerinin Verim ve Kaliteye Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, Ankara.
  • Küçükomuzlu, B., Pekşen, A. (2005) Yetiştirme ortamı ağırlıklarının Pleurotus mantar türlerinin verim ve kalitesi üzerine etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(3) 64-71.
  • Kurt, Ş. (2008) Değişik Tarımsal Artıkların Kayın Mantarı (Pleurotus ostreatus, Pleurotus sajor-caju) Yetiştiriciliğinde Kullanım Olanakları. Doktora Tezi, Enstitüsü, Adana.
  • Lincoof, G. H. (1988) The Audubon Society Field Guide to North American Mushrooms. Chanticleer Press, New York.
  • Matilla, P., Salo-Väänänen, P., Könkö, K., Aro, H., Jalava, T. (2002) Basic Composition and Amino Acid Contents of Mushrooms Cultivated in Finland. J Agric Food Chem 50(22):6419-6422.
  • Peksen, A., Yakupoglu, G. (2009) Tea waste as a supplement for the cultivation of Ganoderma lucidum. World J Microbiol Biotechnol 25(4):611-618. doi: 10.1007/s11274-008-9931-z
  • Roy, S., Jahan, M. A. A., Das, K. K., Munshi, S. K., Noor, R. (2015) Artificial Cultivation of Ganoderma lucidum (Reishi Medicinal Mushroom) Using Different Sawdusts as Substrates. American Journal of BioScience 3(5):178-182. doi: 10.11648/j.ajbio.20150305.13
  • Sánchez, C. (2004) Modern aspects of mushroom culture technology. Appl Microbiol Biotechnol 64(6):756-62. doi: 10.1007/s00253-004-1569-7
  • Scrase, R. J., Elliott, T. J. (1998) Biology and Technology of Mushroom Culture: Microbiology of Fermented Foods, Vol 2. B. J. B. Wood (Ed.), 543-584, Blackie Academic Professional, London.
  • Shen, Q., Royse, D. J. (2002) Effects of genotypes of maitake (Grifola frondosa) on biological efficiency, quality and crop cycle time. Appl Microbiol Biotechnol 58(2):178-82. doi: 10.1007/s00253-001-0875-6
  • Smith, J. E., Rowan, N. J., Sullivan, R. (2002) Medicinal Mushrooms: Their therapeutic properties and current usage with special emphasis on cancer treatments. University of Strathclyde & Cancer Research, UK.
  • Subbu Lakshmi, S. (2013) In vivo Utilization of Seafood Processing Wastes for Cultivation of the Medicinal Mushroom (Ganoderma lucidum) Using Agro-Industrial Waste. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research 6(4):51-54.
  • Veena, S. S., Pandey, M. (2011) Paddy straw as a substrate for the cultivation of Lingzhi or Reishi medicinal mushroom, Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.) P. Karst. in India. Int J Med Mushrooms 13(4):397-400. doi: 10.1615/intjmedmushr.v13.i4.100
  • Yakupoğlu, G., Pekşen, A. (2011) Çay Atığından Hazırlanan Farklı Kompost ve Partikül Büyüklüğünün Ganoderma lucidum Mantarının Verimi ve Bazı Morfolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Ekoloji 20(78):41-47. Doi: 10.5053/ekoloji.2011.787
  • Yang, F. C., Hsieh, C., Chen, H. M. (2003) Use of stillage grain from a rice-spirit distillery in the solid state fermentation of Ganoderma lucidum. Process Biochem 39(1):21-26. Doi: 10.1016/S0032-9592(02)00255-8
  • Yen, F. (2008) Farklı Ganoderma lucidum Suşlarının Sıvı ve Katı Besin Ortamlarında Misel ve Karpofor Gelişimi ile Verim ve Bazı Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Adana.
  • Zadrazil, F. (1978) Cultivation of Pleurotus: The Biology and Cultivation of Edible Mushroom. S. T. C. Chang, W. A. Hayes (Ed.), 521-554, Academic Press, New York.
  • Zhao, J. D., Zhang, X. Q. (1994) Importance, distribution and taxonomy of Ganodermataceae in China. Proceedings of Contributed Symposium, 59A, B, 5th International Mycological Congress, Vancouver, 14-21 Ağustos 1994, pp. 1-2.
There are 34 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Yasin Burak Hal This is me 0000-0002-5479-8113

Mahmut Yarar 0000-0003-3991-5649

Ecem Kara 0000-0002-0118-2673

Gökhan Baktemur 0000-0002-0362-5108

Hatıra Taşkın 0000-0002-1784-4731

Project Number FYL-2019-12318
Publication Date December 31, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 36 Issue: 2

Cite

APA Hal, Y. B., Yarar, M., Kara, E., Baktemur, G., et al. (2021). Farklı Tarımsal Atıkların Ganoderma lucidum Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 36(2), 275-288. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.55
AMA Hal YB, Yarar M, Kara E, Baktemur G, Taşkın H. Farklı Tarımsal Atıkların Ganoderma lucidum Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2021;36(2):275-288. doi:10.36846/CJAFS.2021.55
Chicago Hal, Yasin Burak, Mahmut Yarar, Ecem Kara, Gökhan Baktemur, and Hatıra Taşkın. “Farklı Tarımsal Atıkların Ganoderma Lucidum Yetiştiriciliğinde Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 36, no. 2 (December 2021): 275-88. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.55.
EndNote Hal YB, Yarar M, Kara E, Baktemur G, Taşkın H (December 1, 2021) Farklı Tarımsal Atıkların Ganoderma lucidum Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36 2 275–288.
IEEE Y. B. Hal, M. Yarar, E. Kara, G. Baktemur, and H. Taşkın, “Farklı Tarımsal Atıkların Ganoderma lucidum Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalite Üzerine Etkisi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 36, no. 2, pp. 275–288, 2021, doi: 10.36846/CJAFS.2021.55.
ISNAD Hal, Yasin Burak et al. “Farklı Tarımsal Atıkların Ganoderma Lucidum Yetiştiriciliğinde Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 36/2 (December 2021), 275-288. https://doi.org/10.36846/CJAFS.2021.55.
JAMA Hal YB, Yarar M, Kara E, Baktemur G, Taşkın H. Farklı Tarımsal Atıkların Ganoderma lucidum Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2021;36:275–288.
MLA Hal, Yasin Burak et al. “Farklı Tarımsal Atıkların Ganoderma Lucidum Yetiştiriciliğinde Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 36, no. 2, 2021, pp. 275-88, doi:10.36846/CJAFS.2021.55.
Vancouver Hal YB, Yarar M, Kara E, Baktemur G, Taşkın H. Farklı Tarımsal Atıkların Ganoderma lucidum Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2021;36(2):275-88.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.