Research Article
BibTex RIS Cite

Mutfak Ekipmanlarında Primer Aromatik Amin (PAA) Varlığının Araştırılması

Year 2023, Volume: 38 Issue: 2, 192 - 202, 29.12.2023

Abstract

Türkiye’de satışa sunulan toplamda 35 mutfak ekipmanında sağlık açısından risk oluşturabilecek olan PAA’lardan 6 tanesinin (anilin, 4,4'-metilendianilin, 2,4-toluendiamin, 2,6-toluendiamin, 3,3'-dimetilbenzidin ve 4,4'-diaminodifenil eter) varlığının belirlenmesi konusunda piyasa araştırması yapılması amaçlanmıştır. Materyal olarak 5 farklı firmanın 7 ürünü toplamda 35 örnek üzerinde çalışılmıştır. Örneklerde 6 adet PAA’nın varlığı HPLC/MS/MS sistemi ile belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan 35 örneğin 16’sında anilin tespit edilememiş, tespit edilen örneklerde ise anilin miktarı 0.004-0.29 mg/kg aralığında belirlenmiştir. 4,4'-metilendianilin örneklerin birçoğunda (27 adet) tespit edilememiş, tespit edilen örneklerde ise 0.003-0.09 mg/kg aralığında belirlenmiştir.

References

  • Anonim. (2019) Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği. Tebliğ No: 2019/44. Brede, C., Skjevrak, I. (2004) Migration of aniline from polyamide cooking utensils into food simulants. Food additives and contaminants, 21(11): 1115-1124.
  • Campanella, G., Ghaani, M., Quetti, G., Farris, S. (2015) On the origin of primary aromatic amines in food packaging materials. Trends in Food Science & Technology, 46(1): 137-143.
  • Freudenthal, R. I., Stephens, E., Anderson, D. P. (1999) Determining the potential of aromatic amines to induce cancer of the urinary bladder. International journal of toxicology, 18(5): 353-359.
  • Groh, K. J., Muncke, J. (2017) In vitro toxicity testing of food contact materials: state‐of‐the‐art and future challenges. Comprehensive reviews in food science and food safety, 16(5): 1123-1150.
  • McCall, E., Keegan, J., Foley, B. (2012) Primary aromatic amine migration from polyamide kitchen utensils: method development and product testing. Food Additives & Contaminants: Part A, 29(1): 149-160.

Investigation of the Presence of Primary Aromatic Amine (PAA) in Kitchenware

Year 2023, Volume: 38 Issue: 2, 192 - 202, 29.12.2023

Abstract

The 6 of the PAAs (aniline, 4,4ˈ-Methylenedianiline, 2,6-Toluenediamine, 2,4-Toluenediamine, 3,3 ˈ-Dimethylbenzidine and 4,4'-Diaminodiphenylether) PAAs that may pose a health risk in 35 kitchenware sold in Turkey to determine the presence of market research is aimed. As material, 7 products of 5 different companies were studied on 35 samples in total. The presence of 6 PAAs in the samples was determined by HPLC/MS/MS system. Aniline could not be detected in 16 of the 35 samples used in the study, and the amount of aniline in the detected samples was determined in the range of 0.004-0.29 mg/kg. 4,4'-methylenedianiline could not be detected in most of the samples (27 samples), but it was determined in the range of 0.003-0.09 mg/kg in the samples detected.

References

  • Anonim. (2019) Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği. Tebliğ No: 2019/44. Brede, C., Skjevrak, I. (2004) Migration of aniline from polyamide cooking utensils into food simulants. Food additives and contaminants, 21(11): 1115-1124.
  • Campanella, G., Ghaani, M., Quetti, G., Farris, S. (2015) On the origin of primary aromatic amines in food packaging materials. Trends in Food Science & Technology, 46(1): 137-143.
  • Freudenthal, R. I., Stephens, E., Anderson, D. P. (1999) Determining the potential of aromatic amines to induce cancer of the urinary bladder. International journal of toxicology, 18(5): 353-359.
  • Groh, K. J., Muncke, J. (2017) In vitro toxicity testing of food contact materials: state‐of‐the‐art and future challenges. Comprehensive reviews in food science and food safety, 16(5): 1123-1150.
  • McCall, E., Keegan, J., Foley, B. (2012) Primary aromatic amine migration from polyamide kitchen utensils: method development and product testing. Food Additives & Contaminants: Part A, 29(1): 149-160.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Sündüz Sezer Kıralan 0000-0003-1522-064X

İsra Toptancı 0000-0002-7272-0168

Mustafa Kıralan 0000-0001-7401-8025

Publication Date December 29, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 38 Issue: 2

Cite

APA Kıralan, S. S., Toptancı, İ., & Kıralan, M. (2023). Mutfak Ekipmanlarında Primer Aromatik Amin (PAA) Varlığının Araştırılması. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(2), 192-202.
AMA Kıralan SS, Toptancı İ, Kıralan M. Mutfak Ekipmanlarında Primer Aromatik Amin (PAA) Varlığının Araştırılması. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2023;38(2):192-202.
Chicago Kıralan, Sündüz Sezer, İsra Toptancı, and Mustafa Kıralan. “Mutfak Ekipmanlarında Primer Aromatik Amin (PAA) Varlığının Araştırılması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, no. 2 (December 2023): 192-202.
EndNote Kıralan SS, Toptancı İ, Kıralan M (December 1, 2023) Mutfak Ekipmanlarında Primer Aromatik Amin (PAA) Varlığının Araştırılması. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 2 192–202.
IEEE S. S. Kıralan, İ. Toptancı, and M. Kıralan, “Mutfak Ekipmanlarında Primer Aromatik Amin (PAA) Varlığının Araştırılması”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 38, no. 2, pp. 192–202, 2023.
ISNAD Kıralan, Sündüz Sezer et al. “Mutfak Ekipmanlarında Primer Aromatik Amin (PAA) Varlığının Araştırılması”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/2 (December 2023), 192-202.
JAMA Kıralan SS, Toptancı İ, Kıralan M. Mutfak Ekipmanlarında Primer Aromatik Amin (PAA) Varlığının Araştırılması. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2023;38:192–202.
MLA Kıralan, Sündüz Sezer et al. “Mutfak Ekipmanlarında Primer Aromatik Amin (PAA) Varlığının Araştırılması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 38, no. 2, 2023, pp. 192-0.
Vancouver Kıralan SS, Toptancı İ, Kıralan M. Mutfak Ekipmanlarında Primer Aromatik Amin (PAA) Varlığının Araştırılması. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2023;38(2):192-20.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.