Çalışmanın amacı, kendine uyuşur ‘Saurani’, yarı uyuşur ‘Sarı ulak’ ve kendine uyuşmaz ‘Kilis yağlık’ zeytin çeşitlerinde eşeysel uyuşmazlık belirtilerinin ve zamanının belirlenmesi ayrıca iki farklı tozlama çalışmaları olan ‘emaskülasyon sonrasında kendileme’ ve ‘kese sallama yöntemi ile kendileme’ uygulayarak kullanılabilecek tozlama yöntemlerinin karşılaştırılması planlanmıştır. Çalışma sonucunda, kendine uyuşmaz ‘Kilis yağlık’ ve yarı uyuşur ‘Sarı ulak’ çeşitlerinde uyuşmazlık belirtilerinin özellikle tozlamadan sonraki 36. saatte görülmeye başladığı, kendine uyuşur ‘Saurani’de ise 36. saatte çiçek tozu çim borularının tohum taslağına ulaştığı tespit edilmiştir. Yapılan farklı tozlama uygulamaları açısından ise uyuşmazlığın başlangıç zamanının belirlenmesi amacı ile yapılacak hassas çalışmalarda emaskülasyon sonrasında tozlama işleminin kullanılması şart iken, sadece durum belirlemesi üzerine yapılacak çalışmalarda kese sallama yönteminin yeterli olacağı kanısına varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Pomology and Treatment |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2024 |
Submission Date | November 17, 2023 |
Acceptance Date | December 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 39 Issue: 1 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.