Research Article
BibTex RIS Cite

Shift Work and Nutritional Behaviour: An Assessment on Employees at Tekirdağ T Type Closed Penal Institution

Year 2024, Volume: 39 Issue: 1, 241 - 253, 28.06.2024

Abstract

This study aims to evaluate the relationship between shift work and nutritional habits among 200 correctional officers working at the Tekirdağ T Type Closed Penal Institution. Participants were surveyed about their demographic characteristics and dietary habits. The results indicated that 12.5% of shift workers did not skip meals, while those who did skip meals most frequently skipped breakfast (39.3%) and lunch/dinner (48.2%). It was found that the average body mass index (BMI) of those working in shifts for more than three years was significantly higher (p<0.05). It is suggested that the foods consumed and meal timing during night shifts may lead to an increase in BMI values.

References

  • Alicja Kucharska, Beata Sińska, Grażyna Dykowska, & Zofia Sienkiewicz. (2018). Wpływ systemu zmianowego pracy pielęgniarek na ich spos&#243;b odżywiania i aktywność fizyczną. Zdrowie Publiczne i Zarządzanie 16(2): 105-111.
  • Anonim. (2006). Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük.
  • Azmi, N. A. S. M., Juliana, N., Teng, N. I. M. F., Azmani, S., Das, S., Effendy, N. (2020). Consequences of Circadian Disruption in Shift Workers on Chrononutrition and their Psychosocial Well-Being. International journal of environmental research and public health 17(6).

Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme

Year 2024, Volume: 39 Issue: 1, 241 - 253, 28.06.2024

Abstract

Bu çalışma, Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda çalışan 200 infaz ve koruma memurunun vardiyalı çalışma sistemi ve beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya katılan bireylere demografik özellikleri ve beslenme alışkanlıklarını sorgulayan anket uygulanmıştır. Sonuçlar, vardiyalı çalışanların %12.5'inin öğün atlamadığını, öğün atlayanların ise en sık sabah (%39.3) ve öğle/akşam (%48.2) öğünlerini atladığını göstermiştir. Üç yıldan fazla vardiyalı çalışanların beden kütle indeksi (BKİ) ortalamalarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). Gece vardiyalarında tüketilen besinlerin ve öğün düzeninin BKİ değerlerinde artışa yol açabileceği düşünülmektedir.

References

  • Alicja Kucharska, Beata Sińska, Grażyna Dykowska, & Zofia Sienkiewicz. (2018). Wpływ systemu zmianowego pracy pielęgniarek na ich spos&#243;b odżywiania i aktywność fizyczną. Zdrowie Publiczne i Zarządzanie 16(2): 105-111.
  • Anonim. (2006). Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük.
  • Azmi, N. A. S. M., Juliana, N., Teng, N. I. M. F., Azmani, S., Das, S., Effendy, N. (2020). Consequences of Circadian Disruption in Shift Workers on Chrononutrition and their Psychosocial Well-Being. International journal of environmental research and public health 17(6).
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Çiğdem Bozkır 0000-0002-1103-6290

Tuğçe Kartal 0000-0003-1498-3696

Ezgi Ak Arslan 0009-0006-9679-2429

Publication Date June 28, 2024
Submission Date May 17, 2024
Acceptance Date June 27, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 39 Issue: 1

Cite

APA Bozkır, Ç., Kartal, T., & Ak Arslan, E. (2024). Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 39(1), 241-253.
AMA Bozkır Ç, Kartal T, Ak Arslan E. Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. June 2024;39(1):241-253.
Chicago Bozkır, Çiğdem, Tuğçe Kartal, and Ezgi Ak Arslan. “Vardiyalı Çalışma Sistemi Ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 39, no. 1 (June 2024): 241-53.
EndNote Bozkır Ç, Kartal T, Ak Arslan E (June 1, 2024) Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39 1 241–253.
IEEE Ç. Bozkır, T. Kartal, and E. Ak Arslan, “Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 39, no. 1, pp. 241–253, 2024.
ISNAD Bozkır, Çiğdem et al. “Vardiyalı Çalışma Sistemi Ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39/1 (June 2024), 241-253.
JAMA Bozkır Ç, Kartal T, Ak Arslan E. Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2024;39:241–253.
MLA Bozkır, Çiğdem et al. “Vardiyalı Çalışma Sistemi Ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 39, no. 1, 2024, pp. 241-53.
Vancouver Bozkır Ç, Kartal T, Ak Arslan E. Vardiyalı Çalışma Sistemi ve Beslenme Alışkanlıkları: Tekirdağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Çalışanlar Üzerinde Bir Değerlendirme. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2024;39(1):241-53.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.