Food and food security have been strategic issues for societies throughout human history. Population growth and insufficient seasonal food resources have led to the problem of storing food for long-term purposes. For this purpose, the drying process of foods is preferred due to its low energy consumption, easy transportation, long shelf life, few additives, and intense nutritional values. Dried foods, which are of higher quality in terms of physical, chemical, microbial properties, and nutritional values than other packaged foods, have become valuable commercial products today with the use of high technology. In this study, the methods used in drying apricots were compared using Multi-Criteria Decision Making (MCDM) techniques, and the most suitable apricot drying method was determined.
Gıda ve gıda güvenliği toplumlar için insanlık tarihi boyunca stratejik bir konu olarak süregelmiştir. Nüfus artışı ve mevsimsel gıda kaynaklarının yetersiz hale gelmesi, insanların gıda ihtiyaçlarının uzun süreli karşılanması maksadıyla depolanması sorununu ortaya çıkmıştır. Bu maksatla gıdaların kurutması işlemi, az enerji tüketimi, kolay taşıma, uzun raf ömrü, az katkı maddesi ve yoğun besin değerlerinden dolayı tercih edilmektedir. Diğer paketlenmiş gıdalara göre fiziksel, kimyasal, mikrobiyal özellikleri ile besin değerleri açısından daha kaliteli olan kurutulmuş gıdalar, günümüzde yüksek teknoloji kullanımı ile kıymetli ticari ürünler haline gelmişlerdir. Bu çalışmada, kayısı kurutmada kullanılan yöntemler Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) teknikleri ile karşılaştırılmış ve en uygun kayısı kurutma yöntemi belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2024 |
Submission Date | July 9, 2024 |
Acceptance Date | September 13, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 39 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.