Many industrial buildings are valuable heritage buildings that should be conserved as well as the historic buildings since the conservation of these traditional values in the architectural context represents the sense and continuity of the culture of a particular society. Cyprus has been mostly described as an agricultural Island throughout the history due to geological and climatic factors. Olive is one of the most cultivated products of the Island. Therefore, there are many historical olive oil mills and factories in many villages around island. In general, traditional olive oil mills replaced with contemporary olive oil mills or they faced with functional obsolescence due to changing technology. Most of them are abandoned and left over with their original or ruined structures in the context. The lack of conservation investigations in Cyprus was fastened the abandonment process of these traditional olive oil mills within their context. However, there are some of them that are re-used with a new function. In this respect, aim of the present study is to identify and document the current situation of the historical rural olive oil mills in rural regions of Cyprus. Moreover, the study examines identification of common and different characteristics of the traditional rural olive oil mills and highlights the importance that they have to be adopted and maintained after documentation
Endüstri binaları, toplumun geleneksel kültürel değerlerinin hissedilebildiği tarihi binalardan bir tanesidir ve bu yüzden günümüzde korunması gereken önemli kültürel miras yapılarındandır. Kıbrıs, gerek coğrafi, gerek iklimsel özelliklerinden dolayı tarih boyunca tarım odaklı gelişim gösteren bir ada olma niteliğini taşımaktadır. Fakat genel anlamda teknolojinin hızla gelişmesi sonucunda bir çok geneleksel zeytin yağı değirmeni fonksiyonel özelliklerini yitirerek yerini çağdaş zeytin yağı değirmenlerine bırakmıştır. Ancak Kıbrıs’ta, koruma kavramı altında yeterli tetkiklerin ve irdelemelerin yapılmaması bu binaların atıl duruma gelmesini hızlandırmıştır. Buna rağmen, fonksiyonel anlamda yeni kullanım kazandırılmış bazı tarihi zeytin yağı değirmenleri de bulunmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın ana amacı, kırsal kesimdeki tarihi zeytin yağı değirmenlerinin dokümantasyonu ile güncel durumlarının mimari yapıları üzerinden okunması üzerine kurgulanmıştır. Buna ek olarak, çalışma bağlamında yer alan tarihi kırsal zeytin yağı değirmenlerinin ortak ve farklılaşan özellikleri incelenmiş ve genel bağlamda dokümantasyon işleminden sonra söz konusu yapıların adaptasyonu ve devamlılığı ile ilgili önemli noktalara değinilmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 18 Issue: 42 |
Kıbrıs Araştırmaları Dergisi
Kıbrıs Araştırmaları Merkezi
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs, Mersin 10, Turkey